Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com ODOBRILI KAPSULU ZA EUTANAZIJU 'Osoba gubi svijest i umire za manje od minute'

ODOBRILI KAPSULU ZA EUTANAZIJU 'Osoba gubi svijest i umire za manje od minute'

Primjena bi u Švicarskoj mogla početi 2022.

U Švicarskoj je potpomognuto samoubojstvo legalno, a oni koji ga požele imat će novu metodu na raspolaganju. 

Naime, kapsule Sarco prošle su pravni pregled i sada se mogu koristiti u Švicarskoj. Nastale su 3D printanjem, a njihova primjena bi ondje mogla početi 2022. godine. 

Kapsulu je dizajnirao dr. Philip Nitschke. Može osigurati mirnu smrt. 

- Pogodnost za osobu koja ga koristi je da ne mora dobiti nikakvo dopuštenje, ne treba joj neki poseban liječnik da pokuša uvući iglu, i ne mora uzimati teške lijekove - rekao je Nitschke, prenosi Index.

Osoba polako gubi svijest i zatim umire

Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mjesto na kojem osoba želi umrijeti.

Jednom kad se aktivira, kapsula se puni dušikom te se smanjuje kisik. Nakon toga osoba gubi svijest i u konačnici umire. 

Proces umiranja, kako navode, traje manje od minute.

Nizozemska, Švicarska, Belgija, Luksemburg, Kanada i Kolumbija dopuštaju potpomognuto samoubojstvo, iako svaka ima drugačija pravila o tome. Gotovo sve zemlje koje dopuštaju ovu praksu zahtijevaju od ljudi da imaju neizlječivo ili terminalno stanje koje se ne može izliječiti i uzrokuje im patnju.

Švicarska nema zakona koji zabranjuju tu praksu. 

Povećan broj potpomognutih samoubojstava

U Nizozemskoj eutanaziju može zatražiti svatko od 12 godina i stariji, ali je pristanak roditelja potreban ako je dijete mlađe od 16 godina.

U 2020. godini eutanazija je u Nizozemskoj dosegla vrhunac sa 6938 izvršenih postupaka, što je povećanje od 9% u odnosu na prethodnu godinu. 

Jeroen Recourt, predsjednik Regionalnog odbora za reviziju eutanazije, rekao je da se ogromna većina slučajeva eutanazije u Nizozemskoj odnosi na starije osobe koje boluju od ozbiljne bolesti. 

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

- Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata)

- Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

- Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr).

Vaša reakcija na temu