Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Picula poručio Talijanima: Ne širite dezinformacije, odluka o Prošeku još nije donesena!

Picula poručio Talijanima: Ne širite dezinformacije, odluka o Prošeku još nije donesena!

Komisija je potvrdila da je interna evaluacija još uvijek u tijeku

Hrvatske vinare ponovno je uznemirio Luca Zaia, predsjednik talijanske regije Veneto (Lega Nord) u kojoj se proizvodi većina talijanskog Prosecca. Zaia, od ranije hrvatskoj javnosti poznat po širenju dezinformacija, izjavio je jučer za talijansku novinsku agenciju ANSA da je 'slučaj Prošek' riješen u korist Italije donošenjem nove Uredbe o oznakama zemljopisnog podrijetla. 

Nova Uredba, objavljena u Službenom listu EU 23. travnja, jasno navodi da se dva homonimna imena mogu zaštiti kada postoji jasna razlika u lokalnim uvjetima proizvodnje i konzumacije te se prosječnog kupca ne dovodi u zabunu. Hrvatska od početka procesa zaštite Prošeka kontinuirano argumentira da su Prošek i Prosecco dva vrhunska proizvoda koja se jasno razlikuju po svim relevantnim parametrima: bojom, mirisom, tipom vina, cijenom, veličinom boce, konzumacijom i mjestom na trgovačkim policama. U kampanju za zaštitu Prošeka je od prvog dana uključen Tonino Picula koji je sa svojim uredom organizirao opsežnu informativnu kampanju koja imala za cilj pokazati da su ova dva vina u potpunosti različiti proizvodi te da nema zapreke za dalmatinske vinare i korištenje imena Prošek. To je potvrdila i slijepa degustacija koju je Tonino Picula organizirao na zagrebačkom Cvjetnom trgu kada se niti talijanski turisti u prolazu nisu zabunili oko tamno-gustog desertnog Prošeka te pjenušavo-svijetlog aperitivnog Prosecca.

- Ponavljam da se oko Prošeka i Prosecca mogu zabuniti samo oni koji ih pretjerano konzumiraju, a očigledno i oni koji su spremni preko leđa vrijednih hrvatskih i talijanskih vinara voditi rat za glasove na talijanskoj krajnjoj desnici. Odgovorna i odmjerena politika je pitanje osobnog izbora svakog političara. Volio bih da gospodin Zaia odabere barem ne dezinformirati javnost, ali i da ne lomi izbornu kampanju preko leđa hrvatskih vinara - Istaknuo je Tonino Picula referirajući se na kampanju za nadolazeće Europske izbore na kojima se talijanska krajnja desnica (Lega Nord i Fratelli d'Italia) natječe za glasove iste publike.

Ured zastupnika Picule je žurno reagirao na objavljene članke hrvatskih medija koji su prenijeli ove netočne informacije iz Italije preko Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Predstavništvo je promptno reagiralo te dobilo potvrdu iz glasnogovorničke službe Europske komisije da nova Uredba o zemljopisnom podrijetlu nema nikakvog efekta na slučaj Prošek te da je interna provjera Komisije o slučaju Prošek još uvijek u tijeku i da nije donesena nikakva finalna odluka.

- Zahvaljujem kolegama iz Komisije na brzoj reakciji u nastojanju da limitiramo efekte ovog talijanskog fake newsa. Borba za Prošek, u kojoj uz moj ured sudjeluje veliki broj ljudi s hrvatske strane, ide dalje s već iznesenim čvrstim argumentima - zaključio je Picula te dodao da poziva i druge dionike u javnom prostoru da ne prenose neprovjerene informacije iz drugih izvora.

Vaša reakcija na temu