Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PITANJE MIRA I STABILNOSTI ZA EU? Zovko u Europskom parlamentu organizirala konferenciju o Izbornom zakonu BiH

PITANJE MIRA I STABILNOSTI ZA EU? Zovko u Europskom parlamentu organizirala konferenciju o Izbornom zakonu BiH

Želi prenijeti raspravu u Bruxelles i podići svijest o hitnosti traženja održivog rješenja

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko organizirala je danas u Europskom parlamentu konferenciju 'Izborni zakon BiH: pitanje mira i stabilnosti za EU?'.

Poseban doprinos dala je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, koja je svojim obraćanjem sudionicima pokazala svoju opredijeljenost pomaganju u pronalasku rješenja za situaciju u Bosni i Hercegovini. Među ostalim govornicima bio je predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister, glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a za proširenje i južno susjedstvo Andrey Kovatchev, voditeljica Odjela za jugoistočnu Europu i zapadni Balkan u EEAS-u Elsa Fenet, pročelnik Odjela politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Dražen Barbarić i predstavnik DG NEAR-a, a događaj je moderirao Milan Sitarski iz Instituta za društvena i politička istraživanja (IDPI). Doprinos konferenciji su dali i studenti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji su danas bili u posjeti Europskom parlamentu, a koji su pritom podijelili svoje osobne priče o tome kako doživljavaju aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Zovko ovim događajem želi prenijeti raspravu iz Bosne i Hercegovine u Bruxelles i podići svijest o hitnosti traženja održivog rješenja. Istaknula je da izborni sustav i nakon višegodišnjih pregovora još uvijek ne poštuje politička prava svih konstitutivnih naroda i ostalih građana te da država ne provodi relevantne odluke ustavnih i međunarodnih sudova. Također je dodala kako je ovaj zastoj povećao napetost u kompleksnoj državi Bosni i Hercegovini i doveo do nestabilnosti na europskoj vanjskoj granici.

Zastupnici Europskog parlamenta i predstavnici civilnog društva u Bosni i Hercegovini izrazili su zajednički poziv na poštivanje političkih prava svih konstitutivnih naroda ondje. Naveli su da u demokratskoj zemlji najmanja skupina konstitutivnih naroda ne smije biti obespravljena i da zaslužuje birati svoje legitimne predstavnike. Dok su govornici iz EEAS-a i DG NEAR-a podijelili svoja iskustva iz pregovora, Zovko i drugi pozvali su na hitan nastavak angažmana diplomatskog zbora EU-a. Govornici su na panel raspravi zaključili kako je za stabilnost BiH i njezin europski put ključno poštivati politička prava hrvatskog naroda.

Vaša reakcija na temu