Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr PREPUCAVANJE LAVROVA I NOVINARKE 'I Kijev je ubijao curice'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PREPUCAVANJE LAVROVA I NOVINARKE 'I Kijev je ubijao curice'

Ruski šef diplomacije kaže da nije on izmislio izraz 'kolateralna šteta'

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije na kojoj su bili prisutni i strani novinari.

- Naš cilj je riješiti se nacista u Ukrajini - rekao je Lavrov na presici, prenosi Index.

Dodao je da će se pregovori ukrajinske i ruske strane održati danas. Kazao je da se mogu održati 'uz uvjet ravnopravnosti'. 

- Siguran sam da će se naši partneri sa zapada smiriti i tražiti rješenje kroz dijalog. Zapad ne bi trebao odlučivati o našoj sigurnosti - rekao je Lavrov.

- Zapad nam pokušava nametnuti vlastitu sliku budućnosti Europe - dodao je ruski šef diplomacije.

Usporedio Ameriku s Hitlerom

Lavrov je na press-konferenciji usporedio Ameriku s nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom.

- Amerika diktira Nijemcima što je dobro za europsku energetsku sigurnost. Kažu da im ne treba plinovod Sjeverni tok 2 te tvrde da će Amerika osigurati energetsku sigurnost, koja je nekoliko puta skuplja - rekao je. 

Rekao je da su Napoleon i Hitler imali cilj staviti cijelu Europu pod svoju kontrolu, a da sad to žele napraviti Amerikanci.

- "U filmovima imate sliku apsolutnog zla i apsolutnog dobra. Globalna slika je slična. Vjerujem da će histerija prestati - rekao je Lavrov.

Lavrov novinarki o ruskim ratnim zločinima: Jeste li tako emotivno pratili i Irak i Libiju?

Novinarka britanske televizije Channel 4 pitala je Lavrova sprema li Rusija obranu za potencijalno suđenje za ratne zločine nakon što je Međunarodni kazneni sud potvrdio da istražuje.

- Imate publiku i naravno da želite podići tenzije. To što radite nije posao medija, to je instrument za stavljanje ideja u glave vaših gledatelja - odgovorio je Lavrov.

Kazao je da ne opravdava bilo kakve akcije koje su dovele do smrti civila, ali da nisu oni izmislili izraz 'kolateralna šteta'. 

- To su izmislili naši zapadni partneri u svojim avanturama u Iraku, Libiji i tako dalje. Jeste li s istim emocijama pratili situaciju u Iraku i Libiji, gdje su umirale stotine i tisuće civila? Ne mogu se sjetiti toga - pitao je Lavrov novinarku.

Novinarka Lavrovu: Krv djevojčice je na vašim rukama

- Da, tada jesam, ali sada ste vi pokrenuli rat i Polinina krv je na vašim rukama -  odgovorila mu je.

Referirala se na djevojčicu koja je prije nekoliko dana ubijena u ruskom napadu.

- Ovo je kao televizijski show. Ako želite čuti moj stav, detaljno sam objasnio, uključujući i humanitarni aspekt operacije.

Naravno, razumijem da ćete izvještavati na način na koji želite izvještavati, ali želim vas podsjetiti da i novinari imaju savjest. Sjetite se kako ste se ponašali kad je kijevski režim ubijao djevojčice i žene u Donbasu u proteklih osam godina - rekao je ruski šef diplomacije.

Vaša reakcija na temu