Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Prva švedska premijerka dala ostavku nakon sedam sati mandata

Prva švedska premijerka dala ostavku nakon sedam sati mandata

Neočekivani preokret posljedica je zakulisnih političkih događanja

Kako trenutačno stvari stoje, liderica Socijaldemokrata Magdalena Andersson bila je švedska premijerka samo sedam sati.

U srijedu prijepodne u parlamentu je dobila mandat da sastavi novu švedsku vladu, a nešto iza 17 sati zatražila je od predsjednika švedskog parlamenta da je razriješi dužnosti. Ovaj neočekivani preokret posljedica je zakulisnih političkih događanja u posljednja 24 sata, počevši od sinoćnjeg, činilo se tada odlučujućeg dogovora 54-godišnje Magdalene Andersson i Ljevice oko potpore u sastavljanju vlade, piše Index.

Osiguravši prethodno podršku Zelenih i Centra, Andersson je izašla pred zastupnike Riksdaga i prema načelu negativnog parlamentarizma (117 za, 174 protiv, 57 suzdržanih i jedan odsutan), prema kojem mandatarka ima povjerenje parlamenta ako nema većinu protiv sebe. Tako je postala prva predsjednica vlade u povijesti Švedske, no, kako bi se moglo pokazati, i premijerka s najkraćim mandatom.

Naime, nekoliko sati nakon izbora Andersson za predsjednicu vlade, švedski parlament glasao je o proračunu za 2022. godinu, pri čemu je Centar napustio lijevi tabor i priklonio se desnom, pa je umjesto socijaldemokratskog proračuna prihvaćen onaj triju stranaka desnice. Na takav razvoj događaja odmah su reagirali Zeleni, smatrajući da ne mogu sjediti u vladi koja će funkcionirati prema proračunu parlamentarne opozicije, među ostalima i ekstremno desnih Švedskih demokrata. I tu je nastao problem zbog kojeg je Andersson zatražila razrješenje.

'Prema dosadašnjoj parlamentarnoj praksi, koalicijska vlada trebala bi podnijeti ostavku ako jedna od stranaka napusti vladu. Moja ocjena je da isto mora vrijediti i kada Riksdag izabere novog premijera, a još vlada nije preuzela dužnost. Za mene je to stvar poštovanja, ne želim voditi vladu ako možda postoji razlog da se njen legitimitet dovodi u pitanje', rekla je Magdalena Andersson.

U prvi mah nitko, ni ustavnopravni stručnjaci, ni tajništvo parlamenta, ni novinari, nije bio siguran kako tretirati ovu situaciju, jer Andersson formalno postaje predsjednicom vlade tek u petak nakon što je primi švedski kralj Carl XVI. Gustaf. No, sama mandatarka je svojom ostavkom otklonila sve nedoumice.

Sada je na potezu ponovno predsjednik parlamenta Andreas Norlén, koji će večeras razgovarati s liderima parlamentarnih stranaka.

Švedski mediji očekuju da će mandat ponovno dobiti Andersson, jer su i Zeleni i Centar naglasili kako nemaju ništa protiv njenog ponovnog izbora. Međutim, sada je pitanje i hoće li Andersson pristati voditi vladu koja nema podršku ni trećine zastupnika, koju prešutno podržavaju tri međusobno netrpeljive stranke (Ljevica, Zeleni i Centar) i koja mora dočekati redovne izbore u rujnu 2022. radeći prema proračunu desnice. 

Vaša reakcija na temu