Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Twitter Putin: Zapad želi 'otkazati' našu kulturu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Putin: Zapad želi 'otkazati' našu kulturu

'U Hrvatskoj su odbili izvesti djelo Čajkovskog', prenosi Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak optužio je 'Zapad' da želi otkazati Rusiju. Kulturu otkazivanja usporedio je s nacističkim paljenjem knjiga 1930-ih, a onda je rekao kako Zapad želi 'otkazati' i velike ruske umjetnike kao što su Čajkovski, Šostakovič i Rahmanjinov

- Danas Zapad pokušava otkazati kulturu staru tisuću godina, kulturu našeg naroda - rekao je Putin, javlja Reuters. Rekao je i kako je to 'diskriminacija svega što je povezano s Rusijom', prenose 24 sata.

Reuters navodi kako je otkazan manji broj događanja u svijetu povezan s ruskom kulturom. Navode kako je filharmonijski orkestar u Cardiffu odbio izvesti djelo Čajkovskog te kako se slično dogodilo u Japanu i Hrvatskoj. 

Podsjetimo, Zagrebačka filharmonija je krajem veljače u sklopu svog koncerta u dvorani Vatroslav Lisinski trebala izvesti djela ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog. No zbog ruske invazije na Ukrajinu, umjesto Talijanskog capricciija, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36, svirali su skladbe drugih skladatelja. Ipak, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, tada je rekao kako Čajkovskog nisu u potpunosti izbacili s repertoara. 

- Čajkovski je prevelik umjetnik da ga uopće ne bismo izvodili. Jednostavno smo, u dogovoru sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom prilagodili program. Prve dvije skladbe koje smo trebali izvesti nisu prikladne, previše su veselog karaktera s obzirom na to što se trenutno događa, a mi stojimo u solidarnosti s ukrajinskim narodom i podržavamo ih glazbom, to je jedino što kao umjetnici možemo učiniti - kazao je tada Boch.

Vaša reakcija na temu