Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay RAT U UKRAJINI Rusi uvode doživotnu kaznu za veleizdaju?
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Rusi uvode doživotnu kaznu za veleizdaju?

Ruski parlamentarci podržali prijedlog zakona

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta podržao je prijedlog zakona koji bi omogućio doživotni zatvor za veleizdaju, javlja ruska državna novinska agencija TASS. Trenutno je maksimalna kazna za veleizdaju u Rusiji 20 godina zatvora, a za navedeno kazneno djelo mogu biti optuženi samo ruski državljani ili oni s dvojnim državljanstvom, piše Index.

U nacrtu zakona stoji da građani Rusije, uključujući one s dvojnim državljanstvom, mogu biti osuđeni za dijeljenje državnih tajni stranim državama, organizacijama ili njihovim predstavnicima, špijunažu te pružanje financijske, logističke, savjetodavne ili druge pomoći u aktivnostima protiv sigurnosti Ruske Federacije.

Zakon treba odobriti i gornji dom parlamenta

Nacrt je predložen 7. travnja, prije nego što je kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora jer ga je moskovski sud proglasio krivim za izdaju, diskreditiranje vojske i sudjelovanje u aktivnostima nepoželjnih organizacija. Kara-Murza, koji ima državljanstva Rusije i Velike Britanije, javno je osudio ruski rat protiv Ukrajine. 

Zakon još treba odobriti Vijeće Federacije kao gornji dom ruskog parlamenta. Zatim će ruski predsjednik Vladimir Putin moći potpisati zakon. Amandmani također pooštravaju kazne za optužbe za terorizam. Tako će se primjerice prema članku o terorističkim napadima maksimalna kazna povećati s 15 na 20 godina.

Vaša reakcija na temu