Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Srušeno rusko tajno oružje
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Srušeno rusko tajno oružje

'Na svijetu nema ničeg sličnog'

Proteklog vikenda iznad ukrajinske Kostjantinivke oboreno je najnovije rusko oružje - nevidljivi borbeni dron S-70, poznat pod nazivom Okhotnik ili Lovac, prenosi BBC. Okolnosti njegovog pada još uvijek su nejasne. Nije poznato je li dron pogođen 'prijateljskom vatrom' ruskog mlažnjaka Su-57, koji je letio u blizini, ili su ga oborile ukrajinske snage.

Ruski avion možda je pokušavao uspostaviti kontakt s dronom koji je izgubio kontrolu, ali kako su oba letjela u zoni ukrajinske protuzračne obrane, pretpostavlja se da je donesena odluka da se Okhotnik uništi kako ne bi pao u ruke neprijatelju. Ni Moskva ni Kijev nisu službeno komentirali što se dogodilo na nebu iznad Kostjantinivke. 

'Na svijetu nema ničeg sličnog'

Ovo nije običan dron, već teška bespilotna letjelica veličine borbenog aviona, ali bez kokpita. Vrlo ga je teško otkriti, a njegovi tvorci tvrde da na svijetu ne postoji oružje slično njemu. Teži više od 20 tona i navodno ima domet od 6000 kilometara.

Oblikovan poput strijele, vrlo je sličan američkom X-47B, još jednom stealth borbenom dronu stvorenom prije deset godina. Okhotnik bi trebao biti sposoban nositi bombe i rakete za napade na zemaljske i zračne ciljeve te izvoditi izviđačke misije. Štoviše, dizajniran je da radi s ruskim borbenim avionima pete generacije Su-57. Razvija se od 2012. godine, a prvi let imao je 2019.

No, do prošlog vikenda nije bilo dokaza da je korišten u rusko-ukrajinskom ratu, koji traje već dvije i pol godine. Ranije ove godine navodno je viđen na aerodromu Akhtubinsk na jugu Rusije, jednoj od baza za napade na Ukrajinu. Stoga je moguće da je neuspješni let iznad Kostjantinivke bio jedan od prvih pokušaja Moskve da testira svoje novo oružje u borbenim uvjetima.

Na mjestu pada zrakoplova navodno su pronađeni ostaci jedne od ruskih zloglasnih dalekometnih D-30 bombi koje koriste satelitsku navigaciju.

Velik udarac za Rusiju

Što je dron radio leteći sa Su-57 borbenim avionom? Ako je došlo do greške zbog koje se dron srušio, to predstavlja velik udarac za rusku vojsku s obzirom na to da su ove godine trebali krenuti s masovnom proizvodnjom Okhotnika.

Vjeruje se da su izgrađena četiri prototipa S-70, a moguće je da je onaj oboren iznad Ukrajine bio najnapredniji od svih. Iako je uništen, ukrajinske snage bi možda ipak mogle prikupiti vrijedne informacije o Okhotniku.

'Možemo saznati ima li vlastite radare za otkrivanje ciljeva ili je streljivo unaprijed programirano s koordinatama gdje treba pogoditi', objašnjava zrakoplovni stručnjak Anatolij Hrapčinski. Samo proučavanjem slika s mjesta pada, vjeruje da je jasno da su sposobnosti prikrivanja ovog drona prilično ograničene. 'Budući da je mlaznica motora okrugla, može ju otkriti radar. Isto vrijedi i za brojne zakovice na letjelici koje su vjerojatno izrađene od aluminija', dodao je.

Nesumnjivo je da će ukrajinski inženjeri pažljivo analizirati ostatke te svoja otkrića podijeliti s partnerima sa Zapada.

Ipak, ovaj incident pokazuje da Rusi ne miruju i da se više ne oslanjanju isključivo na konvencionalno oružje. Rade na novim i pametnijim načinima vođenja rata. Ono što je danas podbacilo, možda će sljedeći put uspjeti, piše BBC, a prenosi Index.

Vaša reakcija na temu