Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RUSIJA: U Ukrajini smo ubili 74 plaćenika iz Hrvatske
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RUSIJA: U Ukrajini smo ubili 74 plaćenika iz Hrvatske

Od 24. veljače navodno su stigla 204 hrvatska državljana

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska 'plaćenika'.

Ministarstvo obrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj 'plaćenika' koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini.

'Rusko ministarstvo obrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini', objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu, prenosi Index.

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da su u Ukrajinu od 24. veljače, dakle od početka ruske invazije, stigla 204 hrvatska državljana. Od toga, tvrdi rusko ministarstvo obrane, 74 su ubijena, 51 je napustio zemlju te ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo 79.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo obrane, Hrvatska je četvrta zemlja po broju ubijenih 'plaćenika'. Prva je Poljska s 378, druga je Rumunjska sa 102, a treće je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101.

Rusi tvrde da je Poljska prva po broju poslanih 'plaćenika' (1831) te je slijede Rumunjska (504) i Ujedinjeno Kraljevstvo (422).

Ovi podaci nisu neovisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi.

Index je o ovim ruskim podacima poslao upit hrvatskoj vladi i Ministarstvu vanjskih poslova, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Zasad je poznato da je u Ukrajini zarobljen jedan hrvatski državljanin, a jedan je ranjen te se vratio u Zagreb na liječenje.

Vaša reakcija na temu