Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Rusija građanima uvela limit na iznošenje deviza u inozemstvo
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Rusija građanima uvela limit na iznošenje deviza u inozemstvo

'U aktualnoj situaciji strani poduzetnici prisiljeni su donositi odluke ne vodeći se ekonomskim faktorima, nego političkim pritiskom'

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je uredbu kojom se građanima Rusije zabranjuje iznijeti iz zemlje više od 10 tisuća dolara, čime Moskva pokušava zaustaviti odljev novca zbog sankcija uvedenih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Limit je stupio na snagu u srijedu, a prema riječima predsjednika Vladimira Putina, uveden je zbog 'neprijateljskih' poteza SAD-a i drugih zapadnih zemalja, uključujući sankcije koje su uvedene za više ruskih banaka.

Dugi redovi pred bankomatima postali su svakodnevna pojava u Rusiji budući da građani pokušavaju podići gotovinu u uvjetima naglog pada vrijednosti rublja pod utjecajem sankcija uvedenih Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Cijene uvezenih proizvoda snažno rastu i građani pokušavaju kupiti artikle poput mobilnih telefona prije no što postanu preskupi, primjećuje agencija dpa.

Uredba o limitu na iznos deviza iz zemlje nadovezuje se na ubrzane pokušaje ruskih vlasti da ograniče snažan odljev kapitala zbog sankcija. 

Financijske sankcije Rusiji uključuju ograničavanje manevarskog prostora ruskoj središnjoj banci za korištenje deviznih i zlatnih rezervi i blokadu pristupa pojedinih ruskih banaka globalnom sustavu plaćanja SWIFT, piše Index.

Ruska središnja banka zatražila je tako od izvoznika da prodaju 80 posto deviznih prihoda kako bi poduprli tečaj rublja koji je početkom tjedna potonuo na najnižu razinu otkada se njime trguje na financijskim tržištima. Premijer Mihail Mišustin najavio je u utorak i da će Rusija stranim ulagačima privremeno zabraniti prodaju ruske imovine.

- U aktualnoj situaciji strani poduzetnici prisiljeni su donositi odluke ne vodeći se ekonomskim faktorima, nego političkim pritiskom - rekao je ruski premijer na sjednici vlade.

- Kako bismo kompanijama pružili priliku da donesu promišljenu odluku, pripremljena je predsjednička uredba o uvođenju privremenih ograničenja izlaska iz ruske imovine - dodao je Mišustin ne ulazeći u detalje.

Globalne kompanije koje su u Rusiji poslovale desetljećima već su se počele povlačiti pa je tako britanski energetski div BP najavio izlazak iz ruskog Rosnefta, a Shell iz pogona za ukapljeni plin Sahalin 2, raskinuvši suradnju s Gazpromom.

Povlačenje iz Rusije najavio je i američki naftni div Exxon, a austrijski OMV objavio je da odustaje od kupnje udjela u naftnom polju u Rusiji.

Vaša reakcija na temu