Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Olena Zelenska / Instagram Silovane Ukrajinke mogle bi imati problema zbog zabrane pobačaja u Poljskoj
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Silovane Ukrajinke mogle bi imati problema zbog zabrane pobačaja u Poljskoj

Jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Europi

Žene koje su bježeći od rata došle u Poljsku moraju imati pristup reproduktivnim pravima koja zadovoljavaju međunarodne standarde, uključujući pobačaje, rekla je danas visoka dužnosnica UNHCR-a, nakon izvještaja o silovanjima i seksualnom nasilju u Ukrajini.

Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, a aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog poteškoća s kojima bi se mogle suočiti žrtve silovanja koje su pobjegle iz Ukrajine ako se odluče na prekid trudnoće, javlja Index

'Postoje pojedine politike (u vezi s reproduktivnim uslugama u Poljskoj) za koje vjerujemo da ne zadovoljavaju međunarodne standarde', rekla je na brifingu Gillian Triggs, pomoćnica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice. 

Žrtvama seksualnog nasilja 'potrebno je savjetovanje i potrebna im je pomoć'. 'U nekim slučajevima bit će im potrebni pobačaji. O ovome ćemo razgovarati...s vladom', rekla je.

Triggs je rekla da će UNHCR surađivati ​​s onima kojima je potreban pobačaj kako bi osigurao da dobiju tu uslugu u Poljskoj ili negdje drugdje.

Glasnogovornik poljske vlade nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. 

UN je objavio da promatrači UN-a za ljudska prava nastoje provjeriti navode da su ruske snage počinile seksualno nasilje, uključujući grupno silovanje i silovanja pred djecom, kao i tvrdnje da su ukrajinske snage i civilna zaštita također počinili seksualno nasilje.

Rusija poriče da je počinila zlostavljanja, a ukrajinska misija pri UN-u nije odmah odgovorila na upit da komentira optužbe protiv ukrajinskih snaga. 

Pobačaj je pitanje koje u Poljskoj izaziva velike podjele otkad je nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) došla na vlast 2015., obećavajući povratak tradicionalnom društvu.

Ustavni sud je 2020. presudio da je prekid trudnoće zbog deformacije fetusa neustavan, čime je eliminiran najčešće korišteni slučaj legalnog pobačaja u pretežno katoličkoj naciji.

Pobačaj je u Poljskoj dopušten samo u slučajevima silovanja i incesta te kad su život ili zdravlje majke ugroženi, ali je pristup pobačaju ograničen jer ih mnogi liječnici odbijaju izvršiti iz vjerskih razloga, a mnoge žene odlaze na pobačaj u inozemstvo.

U Poljsku je od početka ruske invazije na Ukrajinu stiglo više od 3.3 milijuna izbjeglica. 

Vaša reakcija na temu