Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SKRIVA SE BROJ UBIJENIH RUSA 'Rodbini je naređeno na šute'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

SKRIVA SE BROJ UBIJENIH RUSA 'Rodbini je naređeno na šute'

'Svi lokalni mediji dobili su upute da ne objavljuju nikakve podatke o gubicima'

Od početka ruske invazije, oskudne su informacije o ruskim žrtvama.

Dok ukrajinska vlada sada tvrdi da je ubijeno preko 15.000 ruskih vojnika, ruske vlasti su priznale nešto manje od 500 smrtnih slučajeva 2. ožujka. Od tada se nisu službeno javljali.

BBC Russian proveo je detaljnu istragu. Potvrdili su imena i činove 557 ruskih vojnika i časnika ubijenih u Ukrajini pregledavajući društvene mreže i lokalne objave te razgovarajući s rodbinom.

Istraga je pokazala da 15 od 85 ruskih regija nije objavilo nikakve informacije o lokalnim vojnicima ubijenim u Ukrajini.

No, u jednom takvom području - regiji Kemerovo u Sibiru - BBC (uz pomoć lokalnih stanovnika koji su tražili da ih se ne identificira) utvrdio je identitete i grobna mjesta sedam vojnika i časnika. Nekoliko sati nakon što je objavljena istraga BBC-a, vlasti Kemerova objavile su da je u regiji od početka rata pokopano 13 vojnika.

Postoje dokazi o rastućem pritisku na lokalne novinare, a neki raniji izvještaji o vojnicima poginulim u akciji su izbrisani, prenosi Index

Jedan sibirski novinar rekao je za BBC: 'Svi lokalni mediji dobili su upute da ne objavljuju nikakve podatke o gubicima u Ukrajini. Postoje slučajevi kada su lokalni dužnosnici vršili pritisak na rodbinu žrtava, naređujući im da šute.'

A onda je dodao i što se govori rodbini stradalih.

'Kažu: 'Ne treba sad dizati galamu, kasnije ćemo naći način da komemoriramo vaše dečke', prenio je novinar.

Vaša reakcija na temu