Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay SUKOBI U BELGORODU Ruske partizanske snage pokrenule prekogranični napad
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

SUKOBI U BELGORODU Ruske partizanske snage pokrenule prekogranični napad

Vlasti proglasile protuterorsitički režim

Duž ruske granice s Ukrajinom izbile su borbe nakon što su samoproglašene ruske partizanske snage pokrenule prekogranični napad i ustvrdile da su prvi put tijekom rata osvojile pogranično selo, piše Index.

Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi osloboditi Rusiju od Vladimira Putina, tvrdi da je prešla granicu i osvojila naselje Kozinka te poslala svoje postrojbe u grad Grajvoron u ruskoj regiji Belgorod, piše The Guardian.

Još nije jasno koliko je ljudi ozlijeđeno u borbama koje su potrajale do večeri. Snimka napada, navodno s granične kontrolne točke u Grajvoronu, pokazuje žrtve, uključujući ruskog časnika koji leži licem prema dolje u lokvi krvi pokraj ruskih putovnica i drugih dokumenata razbacanih po tlu. Videozapis također prikazuje oklopna vozila koja su osvojila graničnu postaju.

Vlasti proglasile protuterorsitički režim

Rastući kaos u regiji Belgorod, gdje su lokalne vlasti u ponedjeljak navečer proglasile 'protuteroristički režim', rijedak je slučaj da su se ruska sela suočila sa sukobom koji je ruska vojska pokrenula diljem Ukrajine. I ruski i ukrajinski dužnosnici potvrdili su borbe na granici.

Novinari s terena nisu potvrdili zauzimanje teritorija. Još jedna antikremaljska milicija, Ruski dobrovoljački korpus, koju vodi istaknuti ruski nacionalist, također tvrdi da je sudjelovala u napadu. Nije poznato da je Legija Sloboda Rusije sudjelovala u nekim većim bitkama tijekom rata.

'Mi smo isti Rusi kao i vi. Izdvajamo se samo po tome što više nismo htjeli opravdavati postupke zločinaca na vlasti i stali smo oružjem u obranu naše i vaše slobode. Ali danas je vrijeme da svi preuzmu odgovornost za svoju budućnost. Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja', stoji u priopćenju Legije Slobode Rusije na društvenim mrežama.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje ruski helikopter Mi-8 kako baca baklje iznad Kozinke i dim koji se diže iz naselja uz jasne zvukove sirena hitnih službi. Snimljene su i stotine automobila kako napuštaju to područje.

'Nešto se zastrašujuće događa', rekla je jedna žena koja je snimala sa svog prozora dok je helikopter iznad Kozinke bacao rakete namijenjene izbjegavanju projektila zemlja-zrak.

Ruske vlasti potvrdile napad

Guverner regije Belgorod potvrdio je napad u ponedjeljak, napisavši sljedeće: 'Diverzantsko-izviđačka skupina oružanih snaga Ukrajine ušla je na područje okruga Grajvoron. Oružane snage Ruske Federacije, zajedno s graničnom službom, Rosgvardijom i FSB-om, poduzimaju potrebne mjere za uklanjanje neprijatelja.'

Ukrajina je odbacila povezanost s ruskim partizanskim borcima, rekavši da djeluju neovisno i da nisu pod vojnom kontrolom.

'Da, danas su Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja teritorija Belgorodske oblasti od takozvanog Putinovog režima i potiskivanja neprijatelja kako bi stvorili određenu sigurnosnu zonu za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva', rekao je ukrajinskim medijima Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika napisao je da Kijev nema nikakve veze s napadima, ali ih je zatim usporedio s angažmanom separatističkih snaga u borbi u Ukrajini.

'Kao što znate, tenkovi se prodaju u bilo kojoj ruskoj vojnoj trgovini, a podzemne gerilske skupine sastavljene su od ruskih građana', napisao je Mihajlo Podoljak.

SAD i druge zapadne sile opskrbili su Ukrajinu oružjem uz upozorenje da se ono ne smije koristiti za napade na ciljeve unutar Rusije.

Ukrajina je zanijekala bilo kakvu povezanost s dosadašnjim napadima na ruski teritorij, uključujući udare koji su pogodili ruske zračne luke, energetsku infrastrukturu, pa čak i napad dronovima na Kremlj početkom svibnja.

Nije jasno koja strategija stoji iza ovakvog napada

Nije jasno je li napad dio dugoročne vojne strategije ili je zamišljen kao diverzantski napad jer i dalje postoje očekivanja da se Ukrajina priprema pokrenuti ljetnu protuofenzivu kako bi ponovno preuzela teritorij koji je okupirala Rusija.

Ali sukobi su sve češći duž granice u regijama Belgorod i Brjansk. Početkom svibnja četiri ruske vojne letjelice, dva zrakoplova i dva helikoptera oboreni su u jednom od najvećih jednodnevnih gubitaka u ratu. U ožujku je vođa ekstremno desničarske milicije, koji je rođen u Moskvi, Denis Nikitin ustvrdio da je vodio napad u gradu Brjansku.

Ključne stvari su nepoznate

Na kraju dana, i doslovno i metaforički, nije jasno puno toga. Prvo, nije jasno koliko je točno pripadnika ovih partizanskih jedinica. Radi li se o manjem broju osoba ili o kompleksnijoj i ozbiljnije planiranoj operaciji? Ono što je jasno je da do ponedjeljka navečer Rusi nisu objavili da su uspostavili kontrolu nad odmetnutim teritorijem.

Nije jasan ni cilj ovakve akcije, osim prilično nerealne želje da se svrgne Putina. Očekuju li pobunjenici da im se priključe civili, postoji li neki razrađeni plan ustanaka i na drugim područjima ili će se naprosto povući u Rusiju jer je teško očekivati da bi nekoliko desetaka ili nekoliko stotina osoba moglo dugo pružati otpor ruskoj vojsci.

U ponedjeljak navečer nijedno od ovih pitanja nije imalo odgovor, ali je jasno da je situacija i dalje jako napeta. Potvrdio je to i ruski guverner Belgoroda.

Gladkov je rekao da vlada Belgoroda završava pretragu kuća u pograničnim selima i u gradu Grajvoronu kako bi se pobrinula za sigurnost lokalnog stanovništva. Dodao je da je' veći dio stanovništva napustio teritorij' osobnim prijevozom, a lokalna samouprava osigurava prijevoz za one koji ne mogu otići sami, piše Index.

Vaša reakcija na temu