Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
The Guardian: Rusija poslala trenirane dupine u vojnu bazu u Crnom moru
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

The Guardian: Rusija poslala trenirane dupine u vojnu bazu u Crnom moru

Program Sevastopolja je 2012. godine oživjela ukrajinska mornarica, ali su dupini pali u ruke Rusije nakon invazije na Krim 2014. godine

Prema novoj analizi satelitskih snimaka, Rusija je rasporedila obučene vojne dupine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, vjerojatno kako bi zaštitila svoju flotu od podvodnog napada, piše The Guardian.

Američki mornarički institut (USNI) pregledao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i navodno zaključio da su dva kaveza za dupine premještena u bazu u veljači na početku invazije Moskve na Ukrajinu.

Kako navodi The Guardian, Rusija je i ranije trenirala dupine u vojne svrhe, koristeći ove životinje za izvlačenje predmeta iz vode ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Sevastopoljska pomorska baza je ključna za rusku vojsku jer se nalazi na južnom kraju Krima koji je Moskva zauzela 2014. godine. Prema analizi USNI-a, mnogi ruski brodovi koji su tamo usidreni bi mogli biti ranjivi u slučaju podvodnih napada.

Ukrajina je također trenirala dupine u akvariju u blizini Sevastopolja, po programu koji je nastao u vrijeme Sovjetskog saveza, ali je napušten tijekom 1990-ih godina.

Tijekom hladnog rata su i SAD i Sovjetski Savez razvili upotrebu dupina jer njihove eholokacijske sposobnosti im mogu omogućiti da otkriju podvodne objekte kao što su mine. List navodi da je SAD potrošio najmanje 28 milijuna dolara na održavanje vlastitih trupa dupina i morskih lavova, koje je također moguće obučiti kako bi mogli potencijalno pomoći u sukobima.

Program Sevastopolja je 2012. godine oživjela ukrajinska mornarica, ali su dupini pali u ruke Rusije nakon invazije na Krim 2014. godine. Ukrajina je bezuspješno tražila povratak životinja, a RIA Novosti je objavila da Moskva planira proširiti ovaj program.

- Naši stručnjaci razvili su nove uređaje koji pretvaraju podvodnu sonarnu detekciju ciljeva koju imaju dupini u signal koji se pojavljuje na monitoru operatera - rekao je navodno jedan izvor za ovu rusku novinsku agenciju te dodao da su ukrajinskoj mornarici nedostajala sredstva za takvo nešto i da su neki projekti morali biti potpuno zaustavljeni.

Dvije godine kasnije, ruska mornarica objavila je planove za kupovinu još pet dupina, pokrenuvši natječaj za ugovor od 1,75 milijuna rubalja za isporuku dupina u bazu u Sevastopolju do kraja ljeta. Ostaje nejasno jesu li dupini za koje se vjeruje da se danas nalaze u Sevastopolju isti oni koji se navode u ovom ugovoru.

Satelitski snimci iz 2018. godine otkrili su da je Rusija također koristila dupine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tijekom sirijskog rata, navodi The Guardian, prenisi N1.

Vaša reakcija na temu