Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U američkoj saveznoj državi zabranili pilule za pobačaj

U američkoj saveznoj državi zabranili pilule za pobačaj

Oni koji to neće poštovati mogli bi u zatvor

Republikanski guverner Wyominga, na sjeverozapadu SAD-a, Marko Gordon potpisao je zakon kojim se zabranjuje korištenje pilula za pobačaj nakon što su ga početkom ožujka odobrili državni zastupnici, piše Sky News, prenosi Danas.

Do odluke je došlo nakon prošlogodišnje presude Vrhovnog suda SAD kojom je poništena značajna presuda Roe protiv Wadea prema kojoj je 1973. godine ustav SAD-a štitio slobodu prava na pobačaj.

Oni koji 'prepisuju, izdaju, distribuiraju, prodaju ili koriste bilo koji lijek u svrhu nabave ili izvođenja pobačaja' suočit će se s do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom do 9000 dolara.

Zakon dodaje da se žene 'nad kojima je izvršen ili pokušan kemijski pobačaj neće kazneno goniti'.

Iz Zakona Wyominga će bit izuzete tzv. piluje za 'jutro poslije', kontracepcijski lijekovi na recept koji se koriste nakon seksa i prije potvrde trudnoće.

Postojat će i izuzetak za liječenje u slučaju zaštite žene od 'od opasnosti koja bitno ugrožava njezin život ili zdravlje', kao i bilo kakvo liječenje 'prirodnog pobačaja prema trenutačno prihvaćenim medicinskim smjernicama'.

Osim zabrane pilula za pobačaj, guverner Gordon dopustio je da zasebna i sveobuhvatnija mjera koja ograničava pobačaj postane zakon bez njegova potpisa.

Država se trenutačno zalaže za sveobuhvatnije zakone koji zabranjuju pobačaje, a zakon o zabrani ranog pobačaja trenutno je u središtu sudske bitke.

Prethodni prijedlog zakona blokirali su sudovi nakon što su pružatelji usluga tvrdili da zakon krši jamstvo Ustava države Wyoming o slobodi donošenja odluka o zdravstvenoj skrbi.

U međuvremenu, savezni sudac u Teksasu razmatra naređivanje zabrane pilula za pobačaj mifepristona u cijeloj zemlji kao odgovor na tužbu skupina protiv zakona.

Ravnatelj zagovaranja američke Unije za građanske slobode Wyominga (ACLU) Antonio Serrano kritizirao je odluku guvernera Gordona da potpiše zakon o pilulama za pobačaj.

'Zdravlje osobe, a ne politika, trebalo bi voditi važne medicinske odluke, uključujući odluku o pobačaju', rekao je Serrano.

Petnaest država već ima ograničen pristup tabletama za pobačaj, uključujući šest koje zahtijevaju osobni posjet liječniku.

Od poništenja presude, ograničenja pobačaja su na državama da utvrde vlastito zakonodavstvo, umjesto da pravo na pobačaj bude upisano kao ustavno pravo.

Vaša reakcija na temu