Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Ukrajina objavila popis svojih zahtjeva ako pristanu na neutralnost
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajina objavila popis svojih zahtjeva ako pristanu na neutralnost

Evo koje garancije od Zapada traže

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da se signali s mirovnih pregovora s Rusijom mogu nazvati pozitivnim, ali je dodao da oni nisu ugušili eksplozije ruskih granata.

U kasnovečernjem obraćanju Zelenskij je također izrazio oprez glede obećanja Rusije da će drastično smanjiti vojne operacije u nekim područjima. Rekao je Ukrajina neće popuštati svoje obrambene napore.

Naglasio je da bi bilo kakav mirovni sporazum morao uključiti odlazak ruskih snaga s ukrajinskog teritorija te da ne može biti kompromisa o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Također je pozvao na strože sankcije Rusiji i odbacio ideju o ukidanju sadašnjih kaznenih mjera dok se rat ne završi i pravda ne izvrši, prenosi Index

Ukrajinci objavili popis zahtjeva ako pristanu na neutralnost

Ukrajinci već neko vrijeme ne negiraju da su spremni pristati na neutralnost. Večeras su objavili što žele zauzvrat, odnosno koje garancije od Zapada traže.

Šef ukrajinske delegacije David Arakhamia je rekao da Ukrajina želi međunarodni sporazum koji bi potpisale zemlje 'sigurnosni jamci', a koji uključuje:

- Odredbu da će u roku od tri dana od početka rata, agresije ili vojne operacije, zemlje jamci biti zakonski obvezne pružiti vojnu pomoć Ukrajini.

- To bi bilo u obliku naoružanja i 'zatvaranja neba' - to jest uvođenja zone zabrane letova, što je Zapad do sada odbijao učiniti u ratu u Ukrajini.

- Jamci bi bili stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a: Sjedinjene Države, UK, Francuska, Kina i Ruska Federacija, ali 'o tome treba razgovarati odvojeno'. Ukrajina također želi među jamcima vidjeti Tursku, Njemačku, Kanadu, Italiju, Poljsku i Izrael.

- Sigurnosna jamstva se neće primjenjivati na 'privremeno' okupirane teritorije Donjecka i Luganska.

- Od svih država jamca očekuje se da se ne protive pristupanju Ukrajine Europskoj uniji i da joj pomognu u tom procesu.

Mihailo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, naglasio je da će svi prijedlozi ukrajinskog izaslanstva trebati potporu Ukrajinaca na referendumu.

- To je ključna stvar. Moramo dobiti podršku društva da bi se ovaj sporazum konsolidirao - rekao je.

Rusija još nije odgovorila na zahtjeve Ukrajine za neutralnim statusom.

Vaša reakcija na temu