Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UKRAJINA Žestoke ulične borbe u Sjeverodonecku
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

UKRAJINA Žestoke ulične borbe u Sjeverodonecku

Stotine civila potražile su zaklon u podrumima industrijskog postrojenja

Žestoke ulične borbe vode se u Sjeverodonecku, koji je pod neprekidnom paljbom ruskih snaga, tvrdi tamošnji guverner. Rusi su srušili i drugi most koji taj grad povezuje s Lisičanskom. Kao i u Mariupolju, stotine civila potražile su zaklon u podrumima industrijskog postrojenja. Ukrajinci tvrde da su oslobodili neka područja u regijama Herson i Zaporižja, prenosi HRT.

Izoliran i opkoljen, industrijski kemijski kompleks Azot, posljednje uporište ukrajinske vojske u Sjeverodonecku - još nije pao. U njegovim podzemnim skloništima skrivaju se ukrajinski branitelji i civili, njih oko 800. A Moskva odbija pregovarati o njihovu slobodnom prolazu. Rusi su granatirali Azot, buknuo je požar te su iscurile tone nafte.

'Unutra ima ukrajinskih nacionalista, to je jasno. Ja bih na njihovu mjestu već donio odluku o predaji, jer je u posljednja 3, 4 mjeseca bilo mnogo primjera koji pokazuju da ćemo mi svoj cilj postići u svakom slučaju. Oslobodit ćemo industrijsku zonu. Sjeverodoneck i Lisičansk bit će naši', kazao je Leonid Pasečnik, čelnik samoproglašene proruske Luhanske Narodne Republike.

Pod ruskom je paljbom već tjednima i Lisičansk. Bjesne borbe u mnogim gradovima u Donbasu.

'Neprijatelj nastavlja minobacačima gađati naše položaje u pograničnim regijama. Agresor granatira civilnu infrastrukturu. U Sjeverodonecku Rusi izvode jurišne operacije. Borbe se nastavljaju u području Tošivke', izjavio je Oleksandr Šputu, glasnogovornik glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga. 

Rusi su raketama gađali i grad Čortkiv na zapadu Ukrajine. Pogodili su vojno postrojenje i civilne zgrade. Deseci su ranjenih.

'Krstareće rakete dugog dometa Kalibar uništile su u blizini Čortkiva, u Ternopiljskoj oblasti, veliko ukrajinsko skladište protutenkovskih raketnih sustava, prijenosnih zrakoplovnih raketnih sustava i topničke granate koje su kijevskom režimu poslali SAD i europske zemlje', kazao je Igor Konašenko, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane. 

Ukrajinci tvrde da su oslobodili i neka područja u regijama Herson i Zaporižja. Predsjednik Zelenski ponosan je na ukrajinske snage koje odbijaju ruske napade.

'Sjećate se kako se Rusija nadala da će osvojiti cijeli Donbas do početka svibnja? Danas je 108. dan rata, lipanj, a Donbas se čvrsto drži. Okupator ima velike gubitke. Ruska vojska dosad je izgubila više od 32 tisuće ljudi. A zbog čega? Rusijo, kakve ti koristi imaš od toga?', upitao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Rusija se suočava s teškim sankcijama i izolacijom, a prvi čovjek Kremlja Vladimir Putin na svečanosti je podijelio nagrade djelatnicima iz područja kulture, umjetnosti, znanosti i tehnologije.

'Briga za ljude, povezanost različitih vjera i sfera života čine ruski narod ujedinjenim, moćnim i nepobjedivim', rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Tijekom nedjeljnog Angelusa Sveti Otac ponovno je pozvao vjernike da se ne navikavaju na rat u Ukrajini.

'Nemojmo dopustiti da vrijeme otupi našu bol i brigu za te mučenike. Molimo neprestano za mir u Ukrajini', kazao je papa Franjo.

I dok Zapad nastavlja podupirati Ukrajinu, globalna diplomacija užurbano radi. Nakon što je Kijev posjetila Ursula von der Leyen i obećala pomoći Ukrajini na njezinu putu u EU, svoj su dolazak najavili i čelnici Francuske, Njemačke i Italije uoči summita zemalja G7 potkraj ovog mjeseca.

Vaša reakcija na temu