Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj Ukrajinska novinarka u raspravi s eurozastupnicima: 'Europljani ne smiju očekivati kako će se Rusija zaustaviti na granicama Ukrajine'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ukrajinska novinarka u raspravi s eurozastupnicima: 'Europljani ne smiju očekivati kako će se Rusija zaustaviti na granicama Ukrajine'

'Krize i prazni državni proračuni nisu strašni koliko i rat'

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u sklopu Human Rights Film Festivala organizirao je raspravu o solidarnosti Europske unije s Ukrajinom, mjerama potpore koje uključuju zaštitu ljudskih prava, istragu i kazneni progon ratnih zločina, prihvat izbjeglica te humanitarnu pomoć. U raspravi su sudjelovali zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula, Karlo Ressler (online) i Tomislav Sokol, ukrajinska novinarka Albina Lvutina te Irina Pronenko, predstavnica udruge Svoja, koja okuplja Ukrajince u Hrvatskoj.

Zastupnici su podsjetili kako je od početka ruske invazije na Ukrajinu Europski parlament nizom odluka i preporuka pokazao potporu ukrajinskom narodu i njegovoj borbi za slobodu te je na prošlomjesečnoj sjednici Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma. Zastupnik Tonino Picula objasnio je kako je riječ o snažnoj političkoj poruci te zahtjevu Parlamenta da EU razvije pravni okvir koji bi omogućio automatsko pokretanje mehanizma sankcija i diskreditacije na međunarodnoj sceni, kada država službeno bude ocijenjena sponzorom terorizma. 

'Europski parlament želi da se Unija bolje nosi s budućim vanjskim krizama i bude bolje adaptirana na šokove', poručio je Picula.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana s izaslanstvom Parlamenta posjetio Kijev te se uvjerio u dramatične uvjete u kojima preživljavaju Ukrajinci. 

'U ovom trenutku 6 milijuna ljudi je bez električne energije. Glavnom gradu prijeti i zamrzavanje cijevi. Ako se dogodi situacija da budu bez struje više od 20 sati, u pitanje će se dovesti i vodoopskrba stanovništva', rekao je Picula.

Zastupnik Karlo Ressler upozorio je da - unatoč različitim nacionalnim perspektivama pojedinih država članica - EU mora pokazati jedinstvo kada je riječ o pomoći Ukrajini i njezinoj borbi protiv ruskog 'predatorskog režima'. 

'Bez obzira na sve razlike, u konačnici mora prevladati svijest o ozbiljnosti aktualnog trenutka jer Ukrajina se ne bori samo za svoju slobodu, nego i za Europu i europske vrijednosti', istaknuo je Ressler. 

Dodao je i da se Europa civilizacijski opredijelila te da Ukrajini treba pomagati financijski, humanitarno, vojno i logistički.

Na zajedništvo EU-a osvrnuo se i zastupnik Tomislav Sokol. Ustvrdio je da su u prošlosti neke države članice, poput Njemačke donijele dosta pogrešnih odluka, prvenstveno vezano uz ovisnost o ruskom plinu. 

'Sada se pokazalo koliko su te odluke bile kratkovidne i usmjerene na kratkoročne ciljeve. Zato EU danas nije u idealnoj gospodarskoj situaciji', kazao je Sokol. 

Ocijenio je također da će Europa u budućnosti puno više morati ulagati u vojsku te da će obrana zasigurno trebati biti jedan od prioriteta.

Ukrajinska novinarka Albina Lvutina podijelila je primjere potresnih ispovijesti lokalnog stanovništva u različitim dijelovima Ukrajine kojima je svjedočila tijekom rada na terenu, uključujući i Herson. Istaknula je kako EU mora nastaviti pomagati Ukrajini i sankcionirati Rusiju jer bi u protivnom ukrajinska stvarnost vrlo lako mogla postati i stvarnost građana EU-a. 

'Europljani ne smiju imati iluzija i očekivati kako će se Rusija zaustaviti na granicama Ukrajine. Ako građane EU-a sada brinu krize ili prazni državni proračuni, vjerujte da ništa od toga nije toliko strašno koliko je strašan rat', poručila je Lvutina.

Irina Pronenko, predstavnica udruge Svoja, koja okuplja Ukrajince u Hrvatskoj, govorila je o radu volontera s ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj. 

'Trenutačno je u Hrvatskoj njih oko 22 tisuće, a naša udruga pomaže im u traženju posla, učenju hrvatskog jezika te općenito integraciji u društvo', kazala je Pronenko.

Europski parlament u Hrvatskoj desetu godinu zaredom tradicionalno surađuje s Human Rights Film Festivalom, uoči dodjele Nagrade 'Saharov' za slobodu mišljenja. Riječ je o najvišem priznanju Europske unije kojim se vrednuje rad pojedinaca i organizacija u području zaštite ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. Ovogodišnji laureat je 'hrabri ukrajinski narod koji predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo'. Svečana dodjela priznanja održat će se 14. prosinca u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

Nagrada 'Saharov' za slobodu mišljenja utemeljena je 1988. godine, a nazvana je u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova. Njome se posebno promiču sloboda izražavanja, zaštita prava manjina, poštovanje međunarodnog zakona, razvoj demokracije i provedba vladavine prava. Ruska nevladina udruga Memorial, Nelson Mandela, Malala Jusafzaj, Denis Mukwege i Nadia Murad samo su neki od Saharovih laureata čije je rad kasnije prepoznat i vrednovan i kroz Nobelovu nagradu za mir. 

Vaša reakcija na temu