Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Putin: Flickr / Zelenski: screenshot VOJNI ANALITIČAR O RATU U UKRAJINI 'Ni jedni ni drugi ne govore potpunu istinu'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

VOJNI ANALITIČAR O RATU U UKRAJINI 'Ni jedni ni drugi ne govore potpunu istinu'

Smatra kako nitko nije spreman sjesti za stol

Vojni analitičar Marinko Ogorec komentirao je u Novom danu N1 televizije situaciju u Ukrajini.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već više od 300 dana i kraj se ne nazire. On smatra kako ni jedna od strana u sukobu nije spremna sjesti za stol. 

'Kako će to ići, tek ćemo vidjeti. Činjenica je da će Ukrajinci imati burnu i ovu novogodišnju noć.

Njihove izjave i komunikacija u kontekstu je njihovih ratnih napora. Ni jedni ni drugi ne govore potpunu istinu, moraju potaknuti motivaciju, moral ljudi… Činjenica je da se ukrajinska protuzračna obrana prilično popravila, u velikoj mjeri zahvaljujući donacijama iz Europe. Oni dobro vladaju svojim prostorom i rusko zrakoplovstvo ne može raditi ono što je moglo u početku. Sam sustav PZO-a neće donijeti prevagu na ratištu', kazao je Ogorec.

Dodao je kako je došlo do statusa quo - ako se to može tako nazvati - te da nijedna strana trenutno nema prevagu. Takvo stanje bit će dok ne sjednu za stol ili dok jedna strana ne prevlada.

'Činjenica je da, kad idete u pregovore, morate pristati na kompromise. To zahtjeva ustupke, a oni bi za obje strane trenutno bili vrlo bolni. I jedna i druga strana smatra da nisu dozreli uvjeti. Javlja se i treći, najznačajniji čimbenik, a to je SAD koji drži ključ rata u svojim rukama. Oni mogu reći Ukrajini da u jednom trenutku nema više isporuke oružja kakva je bila od tada… I Rusija može uvijek izvući svoje snage i sjesti za stol, ali to bi značilo veliki debakl za Vladimira Putina i njegovu vlast', izjavio je Ogorec.

Smatra da Bjelorusija od samog početka sudjeluje u ratu. 

'Aleksandar Lukašenko i Bjelorusija neće direktno ući u sukob. Ovo što se dogodilo bio je slučajan pad, kao i u Poljskoj', kazao je o slučaju pada ukrajinskog projektila na teritorij Bjelorusije.

Što se tiče iranskog oružja, Ogorec je naglasio kako Iran svoje oružje Rusiji ne daje, nego prodaje. Pitanje je, po njemu, samo u zamjenu za što.

Vaša reakcija na temu