Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay VRTOGLAVE CIJENE: 5 najskupljih dragulja prodanih na aukciji

VRTOGLAVE CIJENE: 5 najskupljih dragulja prodanih na aukciji

Kuća Christie's ima impresivnu povijest prodaje najskupljeg dragog kamenja

Najskuplji dijamanti i dragulji prodani na aukciji u kući Christie's uključuju rijetke komade nakita koji dolaze od kraljevskih obitelji i privatnih kolekcionara, prenose 24 sata.

1. Oppenheimer plavi dijamant - 370 milijuna kuna

Dijamant je dobio ime u čast svog prethodnog vlasnika, Sir Philipa Oppenheimera. Oppenheimeri su generacijama bili lideri u industriji dijamanata, a Sir Philip je odabrao bilo koji dijamant koji je želio. Ovaj primjerak izuzetan je radi savršene nijanse, besprijekornih proporcija i nevjerojatnog pravokutnog oblika.

2. Blue Belle of Asia - 110 milijuna kuna

Blue Belle of Asia, težak 392,52 karata, četvrti je najveći plavi safir u povijesti nakita. Ovaj je safir trebao biti uručen kraljici Elizabeti, supruzi kralja Georgea VI. i majci kraljice Elizabete II, na dan njezina krunidbe u svibnju 1937.

No, nestao je u privatnim rukama, što je desetljećima bio misterij. Na koncu se pojavljuje 2014. godine na aukciji, kao vlasništvo privatnog kolekcionara. Radi cijene postaje najskuplji safir i najskuplji kamen u boji prodan na aukciji.

3. La Peregrina biser - 76 milijuna kuna

Savršeni biser oblika kruške pronađen je na obali Paname davne 1576. godine, da bi ga ubrzo kupio Filip II. Španjolski. Stoljećima je bio u rukama kraljevskih obitelji, a 1969. godine svojoj supruzi Elizabeth Taylor za 37. rođendan kupio ga je glumac Richard Burton, za oko 250.000 kuna.

Biser je potom smješten u Cartier ogrlicu, koju je glumica često nosila na premijere. Na aukciji u kući Christie's ogrlica se pojavljuje 2011. godine, kad je i prodana za vrtoglavih 76 milijuna kuna. Procjena je bila mnogo niža te je u to vrijeme La Pelegrina postao najskuplji biser na svijetu.

4. Dijamantni prsten najveće čistoće - 13 i pol milijuna kuna

Veličanstveni prsten od 28,86 karata krasi iznimno rijedak dijamant, radi specifičnih karakteristika.

Naime, takvih primjeraka ima manje od dva posto svih dijamanata, a to znači da su izuzetno čisti, bez tragova dušika koji mijenja boju. Posljedica toga je iznimna optička prozirnost.

5. Hancock Red dijamant - 5 milijuna kuna

U travnju 1987. godine Christie's je ponudio vrlo mali dijamant, težak 0,95 karata, no posebnost je bila njegova karakteristična crvena boja. Naime, upravo je njegova nijansa izuzetna rijetkost, piše Christie's.

Vaša reakcija na temu