Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Stipan Omrčen ENTER: RCK Split u sektoru turizma i ugostiteljstva organizirao kulinarski šou sa Zirojevićem te Sandrom i Danom Tahirević

ENTER: RCK Split u sektoru turizma i ugostiteljstva organizirao kulinarski šou sa Zirojevićem te Sandrom i Danom Tahirević

Regionalni centri kompetentnosti prikazali atraktivnost strukovnih zanimanja

Na ENTER konferenciji koja se održala u Spaladium areni, u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i njene ustanove Centar izvrsnosti, partner i suorganizator, između ostalih, bio je i splitski Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Prezentacijska kuhinja koja je bila sastavnim dijelom Spaladium arene, ugostila je kulinarske zvijezde Sandru i Danu Tahirović te Hrvoja Zirojevića koji su s učenicima i nastavnicima Turističko-ugostiteljske škole pokazali svu atraktivnost zanimanja kojeg na tržištu rada konstantno nedostaje. Suradnja učenika i stručnjaka prikazana je i u pripremi koktela čuvenog barmena Jure Vojkovića.

- Danas je lakše dostići traženi nivo obrazovanja u ovim našim zanimanjima, a uz ovakav projekt kao što je RCK Split, mogu samo reći 'blago današnjim učenicima' - rekao je Zirojević. 

Održana ENTER konferencija spojila je tehnologiju i povezane industrije, a bila je i odlična prilika za razmjenu iskustava.

- Svjesni smo promjena koje su zadesile turističko tržište u protekle dvije godine. S ciljem što bolje prilagodbe trenutnom stanju u proteklih nekoliko mjeseci u sklopu 'Projekta uspostave RCK' nastavnici, učenici i predstavnici partnera na projektu prošli su niz edukacija s ciljem usvajanja novih vještina za oblikovanje i plasman kvalitetnog kadra kakvog tržište treba - zaključila je voditeljica promocije i vidljivosti RCK Split Andrea Bilandžić

Sudjelovanje na ENTER konferenciji bila je prilika za susret svih Regionalnih centara kompetentnosti pa su svoja dosadašnja iskustva razmijenili ravnatelji i voditelji projekata škola iz Dubrovnika, Osijeka, Pule, Splita, Zaboka i Opatije. 

- Sve ono što radimo kroz Regionalni centar kompetentnosti, a to je unaprjeđenje strukovnog obrazovanja i reforma strukovnog obrazovanja, moramo napraviti svi zajedno. Dobra koordinacija između naših centara bila je tema ovog sastanka. Vrlo sam zadovoljan dosadašnjom suradnjom jer se svi mi voditelji iz svih Regionalnih centara kompetentnosti dogovaramo gotovo na dnevnoj bazi - kazao je ravnatelj i voditelj projekta Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andre Kristek.

Almir Maslić, voditelj RCK Opatija, otkrio je kako je suradnja između svih nositelja ovog značajnog projekta bitna za prevladavanje svih problema na koje se nailazi prilikom realizacije, budući da je jedan od ciljeva modernizacija kurikuluma, a to je teško izvedivo bez zajedničke koordinacije. Nije skrio ni svoje oduševljenje organizacijom konferencije kakva do sada nije viđena na ovim prostorima. 

Naravno, nije sve idealno. Evo što je na pitanje o zadovoljstvu dosadašnjom dinamikom realizacije projekta rekao Antun Perušina, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik:

- Nismo potpuno zadovoljni dinamikom jer mislimo da može brže. Još uvijek smo u fazi kad sve možemo stići, ali jednostavno nas jako koče birokratske stvari, papirologija, ishođenje dozvola. Baš zato je odlično da smo ovdje svi zajedno i da razmijenimo i ta iskustva. 

Po završetku ENTER konferencije ravnatelj i voditelj RCK-a Split Ivo Bilić zaključio je:

- Uspostava RCK u turizmu i ugostiteljstvu Split dat će dodatnu vrijednost turističkom gospodarstvu, jer će se kroz aktivnosti u projektu unaprijediti kompetencije svih ciljnih skupina: učenika, polaznika programa cjeloživotnog učenja, strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu čime ćemo dobiti kvalitetniji turistički proizvod, koji će biti konkurentniji i održiviji.

Vaša reakcija na temu