Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com KRUZERSKA INDUSTRIJA: Lani u prvih šest mjeseci 272, a sada samo 15

KRUZERSKA INDUSTRIJA: Lani u prvih šest mjeseci 272, a sada samo 15

Korona 'ubila' sektor

U ovo vrijeme godine, naši obalni gradovi nalikuju košnicama kojima mile rojevi turista, a u lukama i oko njih guraju se grdosije od kruzera s kojih putnici naviru u obilazak, dodajući gužvama konačan začin za recept 'grad pun do čepa'.

Jedna je korona bila dovoljna da sve promijeni: dok danas turista ima, kruzera nema da ih tražite svijećom u pola bijela dana.

Jednostavno je, privezala ih je korona još polovinom ožujka, a kad će ponovno zaploviti, tek se nagađa, piše Jutarnji list.

U zemlji mjesecima nema nijednog turista s kruzera, ono što je došlo je zaključno s ožujkom, i od tada nema nijednog takvog broda ni putnika. Državni zavod za statistiku objavio je u petak podatke o kružnim putovanjima stranih brodova u prvom polugodištu, u kojima navodi da na našoj obali mjesecima nema kruzera jer su zbog pandemije bolesti COVID-19 uvedene mjere zabrane uplovljavanja brodova na međunarodnim kružnim putovanjima, što je izravno utjecalo na smanjenje broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama u ožujku i na njihov nedolazak u travnju, svibnju i lipnju 2020.

U razdoblju od siječnja do lipnja u hrvatske morske luke uplovilo je šest stranih krstaša, koji su ostvarili 15 kružnih putovanja, i to pet u siječnju, sedam u veljači i tri putovanja u ožujku. Lani su u prvoj polovini godine u našim vodama bila 54 kruzera, koji su ostvarili 272 putovanja. Na kruzerima koji su ove godine bili u našim lukama bilo je 3737 putnika, i to ih je najviše, 2809, bilo u siječnju, a ukupno su ti kruzeri u Hrvatskoj bili 47 dana. U prvom prošlogodišnjem polugodištu na kruzerima je bilo ukupno 409.238 putnika; ti su brodovi imali 554 dana putovanja, a najviše putnika bilo je u lipnju, njih 162 tisuće.

Iz DZS-a navode da je, zbog pandemije, u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine ostvaren pad broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama za 88,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih šest mjeseci ove godine strani brodovi za kružna putovanja ostvarili su pad broja putovanja za 94,5 posto i broja dana boravka na hrvatskom Jadranu za 91,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Broj putnika na tim brodovima u odnosu na isto razdoblje 2019. manji je za 99,1 posto.

Od 15 kružnih putovanja stranih brodova ove godine, 12 ih je bilo na brodovima pod zastavom Malte, dok je najveći broj putnika, njih 2690, pristigao brodovima pod zastavom Italije. Glavnina tih ovogodišnjih putovanja kruzera, njih 73 posto, ostvaren je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok su ostali bili u Istarskoj županiji.

Neki vjeruju da će se Venecija i Dubrovnik načekati do repriziranja navala kruzera i putnika iz prijašnjih godina jer kompanije u tom biznisu prolaze najveću krizu i nižu goleme gubitke.

Samo je u prvom kvartalu ove godine 'Carnival', najveća kruzerska kompanija, imao više od četiri milijarde dolara gubitka zbog pada prihoda 'teškog' 85 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 'Carnival' se već zadužio za više od šest milijardi dolara i najavio da će prodati četiri kruzera da bi pokrio minuse i troškove stajanja brodova, koji premašuju 600 milijuna dolara mjesečno...

Ni drugi kvartal toj i ostalim kompanijama iz kruzerskog biznisa neće biti lakši. Neke kompanije najavile su da bi sredinom rujna mogle ponovno organizirati putovanja, druge navode studeni za pokretanje putovanja. No, sve je još neizvjesno, kao što je neizvjesna i situacija s koronavirusom.

Vaša reakcija na temu