Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot: RTL Na Viru nema korone, ali zato ima turista više nego igdje na Jadranu

Na Viru nema korone, ali zato ima turista više nego igdje na Jadranu

Ministar turizma Cappelli od Stožera traži da se mjere pooštre

Mađare u Hrvatskoj izgleda najviše zanima ljetovanje na otoku Viru, nakon Slovenaca i Nijemaca oni su ondje najčešći gosti.

Ali u ovoj pandemiji Vir je i inače postao najuspješnija turistička destinacija kad se gleda usporedba s prošlom godinom, javlja RTL

Ondje je do sada zabilježeno više od pola milijuna noćenja što je skoro 80 posto od lanjskih brojki, a u prvih 12 dana srpnja je Vir također na prvom mjestu s 214.000 noćenja što je više od 70 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju. 

'U ovoj korona situaciji pokazali smo se kao tvrd orah i da je za razliku od mnogih drugih sredina na Jadranu kod nas ipak živo', kazao je gradonačelnik Kristijan Kapović za RTL Direkt.

Od nove godine do srpnja na Vir je došlo više od 33.000 gostiju, a u eVisitoru trenutno na Viru registrirano 27.000 gostiju. 

'Nas Virana ima oko 4000. Danas na Viru ima više od 30.000 stanovnika, što privremenih, što stalnih', dodaje gradonačelnik.

Dodaje kako to nema veze s vikendašima koji imaju kuće na Viru.

'Što se tiče turista koji dolaze u apartmane i sobe, njih je trenutno 9000.Većinom turisti iz okruženja - Slovaci, Mađari, Slovenci, Nijemci, Česi i Poljaci, BiH. Ostatak je 20.000 vikendaša. Oni su također stranci. Vlasnička struktura u zadnjih 20 godina se promijenila. Više od 50 posto vlasnika nekretnina su opet iz tih zemalja. U ovim kriznim trenucima, razvikane destinacije koje se oslanjaju na organizirani smještaj, su sada u deficitarnoj poziciji. Nekretninski turizam u virskom slučaju, u vlasništvu stranaca, se pokazalo kao nešto što daje rezultate', pojašnjava.

Kapović kaže kako za sada nisu imali niti jedan slučaj koronavirusa, a s obzirom na situaciju i veliki broj turista pretpostavlja da bi do kraja sezone ipak mogli.

'Za sada dobro plovimo, nismo dotaknuti tim problemom. Ljudi se kod nas ugodno i sigurno osjećaju', kaže.

Ministar turizma Cappelli od Stožera traži da se mjere pooštre. 

'Poštujemo sve odluke Stožera. Pokušavamo gostima, koji dolaze iz zemalja gdje su epidemiološke mjere strože, uliti novu sigurnost', kazao je Kapović.

Vaša reakcija na temu