Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović U Dalmaciji sve više turista, početkom srpnja bit će 400.000 noćenja

U Dalmaciji sve više turista, početkom srpnja bit će 400.000 noćenja

A ako gledamo prvih šest mjeseci - onda smo na 19%, što bi značilo 785.000 noćenja i u ovoj situaciji smo relativno zadovoljni s tim podacima, kazao je Joško Stella

U prvih šest mjeseci u Hrvatsku je došlo 1,6 milijuna turista koji su ostvarili 7,6 milijuna noćenja - što je oko 30% od lanjskog rezultata za isto vrijeme. Najviše gostiju je na sjevernom Jadranu, a najmanje na krajnjem jugu Hrvatske, donosi HRT.

- U Splitsko-dalmatinskoj županiji početkom lipnja nije bilo obećavajuće, međutim sada je lipanj na nekih 20%, znači 485.000 noćenja. A ako gledamo prvih šest mjeseci - onda smo na 19%, što bi značilo 785.000 noćenja i u ovoj situaciji smo relativno zadovoljni s tim podacima, kazao je za Studio 4 Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Kao razlog ovogodišnje ne popularnosti Dalmacije za turiste, u odnosu na primjerice Istru, Stella navodi udaljenost.

- Odlazak u Dalmaciju je malo drugačiji od vikend odlaska u Istru ili slično. Čim je manja udaljenost lakše je doći, kazao je Stella i dodao da se situacija popravila otvaranjem više zračnih linija na splitskoj zračnoj luci.

- Konkretno ovaj vikend smo imali 10.000 putnika, a cijeli lipanj u splitskoj zračnoj luci je bilo 28.000 putnika. To vam govori koliko je sada veliki skok, kazao je Stella.

Najavljeno je, dodao je, i više od 40 novih direktnih zračnih linija.

- Što je najvažnije, imat ćemo Englesku, odnosno Luton iz Londona svakodnevnu liniju tako da očekujemo kroz srpanj 200.000 putnika, što nije na razini prošlogodišnjih 700.000 putnika, ali je stvarno veliki pomak, jer očekujemo da će još više putnika doći i kopnenim prijevozom, odnosno vlastitim automobilima, rekao je Stella.

To čini, kazao je, veliku razliku između ovogodišnjih prvih šest mjeseci i prvih pet dana srpnja.

- Prvih pet dana sedmog mjeseca imamo 400.000 noćenja. U usporedbi sa 785.000 noćenja prvih šest mjeseci. Vidite koja je to razlika. To nam čini brojku za srpanj 40%, dakle vidi se da je ovih par dana značajan skok u Dalmaciji, rekao je Stella.

Problema s rezervacijama i otkazivanjima ima, jer kako kaže, Europske zemlje pozivaju da se ne putuju, odnosno da se putuju samo unutar granica svojih država.

- Dok se ta situacija skroz ne riješi, dok Europa ne bude zajednička po tom pitanju - uvijek će biti problema s otkazivanjem rezervacija. Ali one stižu i popunjenost je sve veća, kazao je Stella.

Od 17. do 19. srpnja, kazao je, na Makarsku rivijeru dolazi grupa od 40 novinara i agenata iz Njemačke.

- Isto tako, mi kao TZ županije u suradnji s TZ šibensko-kninskom, zadarskom i Hrvatskom turističkom zajednicom - organiziramo dolazaka novinara automobilima iz Njemačke, Poljske i Češke - upravo iz razloga da vide kako smo sigurni i kako se lagano može doći i u kakvom je stanju turizam kod nas i koliko smo zapravo sigurni. Zato organiziramo to studijsko putovanje novinara i agenata, kazao je Stella i dodao:

- Sve te akcije su usmjerene upravo što većem broju turista, ali nemojmo zaboraviti: sve ovo što pričam, ovaj veliki plus, sve se to može promijeniti u jednome danu. Moramo svi biti odgovorni: i turisti i domaćini i građani - i napraviti sve da minimaliziramo rizik, da poštujemo sve upute, da se čuvamo, da držimo distancu, maske i sve ostalo što treba.

Mnogi smatraju kako bi više gostiju privukle i niže cijene, no naravno, ima i onih koji se ne slažu s time pa još uvijek "drže" cijene.

- Mi kao turistička zajednica ne idemo s tim preporukama, jer smatramo da tržište čini svoje i vidi se da je cijeli Mediteran krenuo u smjeru da se vrši pritisak da se snize cijene - naravno, ne u svakoj vrsti smještaja i ne na svakoj destinaciji, rekao je Stella.

Kao primjer naveo je Makarsku rivijeru na kojoj se cijene privatnih smještaja smanjuju od 20 do 30% i, kako je rekao, svi su manje-više zadovoljni i pune se kapaciteti tim cijenama, dok se pak neki luksuzni smještaji snižavaju minimalno ili uopće ne snižavaju.

- Ali generalno da, dolazi do smanjenja cijena na cijelom Mediteranu, rekao je Stella.

Kazao je i kako svi veliki hoteli koji su bili do sada zatvoreni, polako se počinju otvarati.

- Jer vide da dolazi sve veći broj gostiju i vide da bi ipak od ove sezone mogli imati više nego što smo očekivali. Naravno, daleko je to od onih brojki, od rekorda koji su bili u 2019. i slično, kazao je Stella za HRT.

Vaša reakcija na temu