VIA BRATTIA Brač uskoro dobiva jedinstvenu planinarsko-turističku stazu

VIA BRATTIA Brač uskoro dobiva jedinstvenu planinarsko-turističku stazu

Izrada zemljovida je pri samom kraju, a poslove markiranja preuzelo je bračko Planinarsko društvo Profunda

Nova kružna planinarsko-turistička staza Brača u duljini 135 kilometara povezivat će 12 najatraktivnijih povijesnih lokacija i većinu pitoresknih mjesta ovog najvećeg srednjodalmatinskog otoka. Via Brattia je izazov za rekreativce i planinare koji će na njoj skupljati pečate, ali i za prave pustolove u potrazi za novim doživljajem. 

Uz crkvice sv. Spiridona nedaleko od Sutivana i sv. Martina iznad Bobovišća, atraktivnu Pustinju Blaca, dominikanski samostan u Bolu i franjevački u Sumartinu, baziliku sv. Ivana, uvalu Lovrečina s ostacima bazilike sv. Lovre te Mirje iznad Postira, na najdužoj bračkoj turističkoj stazi su i Zmajeva špilja iznad Murvice u kojoj su živjeli svećenici glagoljaši, Podsmrčevik – jedan od pet selačkih zaseoka, Klesarska škola u Pučišćima i Muzej otoka Brača u Škripu. Da bi te na Via Brattiji vidjelo svih ovih 12 iznimnih lokaliteta treba se proći kroz većinu bračkih mjesta - od onih najpoznatijih turističkih središta poput Supetra, Milne i Bola, do ambijentalnih mjesta poput Mirca ili Ložišća, ali i najljepših uvala – Smrke, Farske, Rasotice i Lovrečine. 

Osim toga, istraživanja su pokazala da je hodanje jedna od najraširenijih aktivnosti koja može biti zanimljiva i zabavna prakticira li se u prirodi, na brdskim terenima ili uz more. Stoga je nova bračka staza idealna za sve ljubitelje hodanja – bez obzira je li riječ o laganoj šetnji, brzom ili nordijskom hodanju. Privući će ljubitelje aktivnog odmora kojima je Brač jedna od omiljenih destinacija. 

- Uz potporu svih jedinica lokalne samouprave otoka Brača i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, ova 'okobračka' staza zajednički je projekt svih turističkih zajednica našeg otoka te općina Pučišća i Nerežišća. Izrada zemljovida je pri samom kraju, a poslove markiranja preuzelo je bračko Planinarsko društvo Profunda. Po završetku markacije i tiskanja karte, Brač će konačno dobiti dugo sanjanu, prekrasnu planinarsko-turističku stazu. Pokret, učenje i sadržajnost, novi su turistički trendovi koji putnike obogaćuju neprocjenjivim iskustvom, a sunce i more, samo su bonus u ovoj priči - ističe Ive Cvitanić, direktor TZ grada Supetra, jednog od najpoznatijih bračkih središta koje je početna i završne točka Via Brattije. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(57181, "");
Pregledaj komentare
29