Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Županijska srednja Turističko-ugostiteljska škola primjer nove paradigme strukovnog obrazovanja

Županijska srednja Turističko-ugostiteljska škola primjer nove paradigme strukovnog obrazovanja

'Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split'

Projekt pod nazivom 'Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split', usmjeren na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja djelatnika i mentora u ugostiteljstvu i turizmu, se nastavlja. Zapravo se kreće u konkretnu realizaciju projekta, izgradnju potrebne infrastrukture i predviđenih zgrada.

Prošle godine škola je s Ministarstvom turizma potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu 74,3 milijuna kuna. Projekt se 85 % financira sredstvima EU fondova. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova u okviru projekta.


Pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je sažeo u izjavu i županovu čestitku i pohvalu za realizaciju ovoga projekta, inače najbolje ocijenjenog u RH u ovoj kategoriji. Županija je uz financijsku potporu od početka projekta sudjelovala i na način da su djelatnici županijske razvojne agencije RERA na čelu s Jozom Saračem, pripremili projekt za prijavu na EU fondove.

- Županija je od početka do danas sudjelovala u projektu, financijski s gotovo 60 milijuna kuna, ali i kroz izradu i prijavu projekta, te ćemo nastaviti pratiti izvedbu ovoga kapitalnog projekta do njegove konačne realizacije - kazao je u izjavi za medije pročelnik Đonlić te je dodao: - Na ovaj način jasno pokazujemo što su nam prioriteti: ulaganje u budućnost, u ljude, nastavnike i učenike, suvremenu opremu i odgovarajuće prostore. Projektne aktivnosti se odvijaju prema planu, kroz dvije godine očekujemo završetak izgradnje objekta. Dobit ćemo hotel i učionice za praktičnu nastavu, jer samo educiran i kvalitetan kadar može odgovoriti sve većim zahtjevima turista. Uvjeren sam kako će održivost samog projekta opravdati naša ulaganja. Interes učenika i za trogodišnja i četverogodišnja zanimanja je uistinu velik, a konačna dobit zajednice, od Grada Splita, preko Županije do nacionalne razine, bit će višestruka. Novom paradigmom strukovnog obrazovanja, cijeli turistički i ugostiteljski sektor, dobiva kadrove za budućnost, a sva ulaganja i potrošnja donose izravne prihode proračunu naših lokalnih zajednica, županije i RH.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Ivo Bilić je uz važnost izgradnje objekata i provedbu ovoga projekta, istaknuo podizanje kompetencija djece i odraslih, kojima budu trebale specijalizacije ili prekvalifikacije, na puno višu razinu od dosadašnje. - Veliki je interes učenika za ova zanimanja. Prošle godine smo upisali jedan razred više, a nakon izgradnje ovih prostora otvorit će se mogućnost za još koji razred - kazao je Bilić.

Kroz ovaj Regionalni Centar kompetencija, jedan od šest u Hrvatskoj, izgraditi će se nova škola na mjestu sadašnje Turističko-ugostiteljske škole koja će se dijelom srušiti te će se neki dijelovi rekonstruirati s brojnim kabinetima i potpuno opremljena. Izgradit će se školska radionica, svojevrsni hotel s 4 zvjezdice koji će odražavati razinu hotelske industrije, a uvodi se i niz novih zanimanja. Inovativni programi će se razvijati za redovite učenike, ali i za obrazovanje odraslih; voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije).

Vaša reakcija na temu