VIDEO Beroš: Još i dan danas se budim sa slikama bezimenih lijesova u Bergamu

VIDEO Beroš: Još i dan danas se budim sa slikama bezimenih lijesova u Bergamu

S voditeljem Vitom Turšićem razgovarao je i o Hajduku


Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost nove epizode BizCasting poslovnog podcasta, a s voditeljem Vitom Turšićem razgovarao je o epidemiji, mogućem drugom valu zaraze, simbiozi javnog i privatnog zdravstva pa i politici. Uz sve to, stigao je održati i kratki tečaj neuroanatomije na maketi mozga. 

Rezolutno je odbacio ideje kako smo se trebali ugledati na Švedski model koji je u većoj mjeri poštedio gospodarstvo, ali nauštrb zdravlja stanovništva. 

- Najlakše je biti general poslije bitke, međutim, čak i sada osobno nemam nikakve sumnje da je naš pristup bio bolji. Ako pogledamo broj oboljelih i mrtvih, oni se jednostavno ne mogu komparirati. Negdje sam čak pročitao, ne znam je li to službeni dokument, da su oni razmišljali da osobe starije dobi uopće ne bi stavljali na respirator. To je apsolutno neprihvatljivo i na takav scenarij nikako ne bi mogli pristati. Naša epidemiologija je proučavala sve modele i odlučili smo da je za naše uvjete ovo bila najbolja strategija - istaknuo je Beroš.

Na upit čeka li nas drugi val zaraze, odgovorio je da je to pitanje svih pitanja. 

- Ja nisam infektolog, ali osobno smatram da će taj virus napraviti svoje i otići u povijest, za razliku od virusa gripe koji se vraća i vraća. Nemoguće je reći što nas čeka, međutim, činjenica je da se tijekom ljeta sve respiratorne infekcije teže prenose. Tako je za očekivati da će i prijenos koronavirusa biti smanjen preko ljeta, ali još ćemo vidjeti što nas čeka na jesen. Moguće je da dođe do drugog vala, ali nemoguće je predvidjeti hoće li biti jači ili slabiji, no moramo biti spremni na sve scenarije - objasnio je Beroš, uz napomenu znanost ne može egzaktno odgovoriti na ta pitanja. 

- Mi nismo otok pa se može dogoditi da nam iz drugih država, gdje nije ovako dobra epidemiološka slika, virus opet dođe. Zato moramo biti oprezni, ali mi imamo najbolji alat za sprječavanje njegovog širenja, a to je odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih mjera

Najavio je da će pomno pratiti situaciju sa zarazom i reagirati ponovnim stezanjem mjera ako se pojavi veći broj slučajeva. 

- Sad imamo nekoliko žarišta, ali nadam se da ćemo brzim djelovanjem to brzo ograničiti. U ovom trenutku stojimo puno, puno bolje nego što su bila moja očekivanja - rekao je pa se osvrnuo na same početke borbe protiv epidemije.

- Ne znam hoćete mi vjerovati, ali ja se još i dan danas budim sa slikama onih bezimenih lijesova u Bergamu. Čitavo vrijeme me je bilo strah da se to ne desi i kod nas. Sve što smo radili, radili smo s idejom da se to ne dogodi i zasad smo u tome uspjeli. Dosta brzo smo shvatili da se u Kini događa nešto ozbiljno, nisam to do sada nikad rekao, ali za mene je najveći strah bio kada sam vidio da WHO ne poduzima korake koje bi ja osobno napravio da se spriječi širenje epidemije. Zato su naši strahovi da će do sličnih zbivanja doći i u Europi bili sve veći pa smo relativno rano počeli promišljati o svemu i raditi na obrani - objasnio je Beroš prisjećajući se prvih koraka obrane od pandemije. 

Kazao je kako su u Stožeru nastojali učiti na pogreškama drugih, zato su, kako bi spriječili širenje virusa unutar zdravstvenog sustava (kao u Italiji), odredili posebne bolnice u svakom gradu za pacijente s koronavirusom. Time su oslobodili potencijale ostatka zdravstvenog sustava za liječenje drugih pacijenata, nevezano uz virus. 

- Naš sustav zbog tih poteza do sada nije bio preopterećen, što je od enormne važnosti za smrtnost. Zato sad razmišljamo o reaktivaciji KB-a Dubrava koji je odigrao ključnu ulogu u obrani od koronavirusa, osamnaest polikliničkih ambulanti smo već reaktivirali, rade CT-i i magneti, a sljedeći tjedan će početi i s operacijama - najavio je ministar pa naglasio je da se naš zdravstveni sustav mora prilagođavati izazovima modernog svijeta u kojem je prosječna starost stanovništva sve veća, a mijenjaju se i bolesti kao takve. „To je ono što nas čeka i na tom tragu jesmo, međutim, namjera mi je ubrzati sve te procese - izjavio je, dodavši da voli donositi odluke i raditi rukama pa se pronašao u neurokirurgiji za koju kaže da je njegov životni poziv u kojem uživa i koji bi, kako kaže, da se drugi put rodi - opet izabrao. 

Ističe kako ga je na ulazak u politiku potaknula želja da promijeni manjkavosti sustava. 

- Kad ste dugo unutar sustava, kao ja, onda vidite sve pozitivne, ali i negativne stvari pa je prirodno da ih želite ispraviti. Zato sam prihvatio ponuđenu priliku i zasad sve ide odlično ako pričamo o koronavirusu - kazao je Beroš, dodavši da ga ipak čeka još posla u sređivanju bolničkog i primarnog sustava, financija i organizacije. Kratko je prokomentirao i mogućnost skorog održavanja izbora, rekavši kako ne vidi nikakvih problema s njihovim održavanjem ako epidemiološka situacija bude povoljna.

Beroš je uz BizCastingu izjavio kako ne bježi od razmišljanja o privatizaciji, ističe kako privatni i javni zdravstveni sektor moraju raditi skupa jer nijedna država na svijetu nije dovoljno bogata da na apsolutne sve potrebne usluge pruži isključivo kroz javno zdravstvo. 

- Moramo kombinirati javno i privatno, s tim da javni sustav mora biti temelj, a privatni određena nadgradnja - poručio je. 

Odbacio je teorije zavjere za koje smatra da ugrožavaju zdravlje ljudi. 

- Stvarno ne znam što misliti o nekom tko ne vjeruje u cjepiva, ona su nešto što je spasilo milijune ljudi i istrijebilo neke bolesti - kazao je pa na maketi mozga elaborirao kako on funkcionira kod ljudi.

- Glupost zahvaća cijeli mozak, a može zahvatiti i cijelo tijelo - našalio se ministar, napomenuvši da ne može špekulirati kad će se pronaći cjepivo za koronavirus, no smatra da ćemo do njega doći brže nego što je uobičajene jer brojni laboratoriji diljem svijeta rade na tome. 

Na pitanje kada će početi održavanje nogometnih utakmica, ovaj hajdukovac odgovara da se razmišlja o njihovu održavanju, ali bez publike. Vezano uz nogomet, Beroš je bio na utakmici Hajduk - Crvena zvezda kada je objavljeno da je preminuo drug Tito, pa je voditelju BizCastinga u šali potvrdio istinitost anegdote da je u tom trenutku i lopta ostala u zraku. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65147, "");
Pregledaj komentare
29