Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot VIDEO Juka objavio novu epizodu iz serijala 'Spaljena zemlja'

VIDEO Juka objavio novu epizodu iz serijala 'Spaljena zemlja'

Obišao je manastir Debre Damo

'Zemlja spaljenih lica' je putopis od 32 dana prilikom kojeg je Jurica Galić Juka posjetio i snimio čak 54 lokacije, atrakcije i običaje u Etiopiji od Adis Abebe do Lalibele na sjeveru, Harara na istoku i doline Omo na jugu te Tigraja i Afara na sjeveru.

'U petnaestoj epizodi obilazim manastir Debre Damo iz šestog stoljeća. Nalazi se na vrhu istoimenog brda, s malom vjerskom zajednicom. a do njega se može doći isključivo usponom uz pomoć užeta', kaže Juka i objašnjava zbog čega se putopis zove 'Zemlja spaljenih lica'.

'Etiopljani su bili jedni od prvih negroidnih naroda s kojima su se antički Grci sreli. Vjerovali su da im je lica 'spalio' sin boga Sunca sa svojom vatrenom kočijom nad kojom je izgubio nadzor. Grčka riječ 'Aithiōps' dolazi od glagola 'aithō' (gorjeti) i imenice 'ōps' (lice). Dakle, 'Aithiōps' doslovno znači 'spaljenog lica', pa sam ovo putovanje nazvao na temelju te priče', objasnio je.


Vaša reakcija na temu