Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Posjetili smo tri sladoledarnice u Splitu po Google preporuci, evo gdje nas je odveo

FOTO/VIDEO Posjetili smo tri sladoledarnice u Splitu po Google preporuci, evo gdje nas je odveo

Čekali smo red preko deset minuta ispred najpopularnijeg mjesta, isprobali recepturu kakvu su stari Splićani radili prije 60 godina kao i sto posto prirodne sladolede

Stigli su nam topli dani, a to znači da će sladoled mnogima idućih mjeseci biti omiljena slastica. U Splitu gotovo na svakom kantunu možete pronaći slastičarnicu koja ih nudi, a mi smo odlučili zaviriti u ponudu prve tri koje nam vjerni Google preporuči. Upisali smo u tražilicu i odlazimo na tri adrese. 

GELATERIA EMILIANA

Prva postaja bila je Domaldova ulica gdje je smještena 'Gelaterija Emiliana'. Tamo nas je zatekao dugi red, ali nas takva slika nije iznenadila. Ovaj sladoled liže se tijekom cijele godine, a vole ga domaći i stranci. Lirim Bajrami, ponosni vlasnik jedne od najpopularnijih sladoledarnica u Splitu, stao je pred našu kameru i otkrio u čemu je njegova tajna. 

- Radimo ga po tradicionalnoj recepturi, kako su ga stari Splićani radili prije 60 godina. I nećemo je mijenjati. Ima i drugih dobrih sladoleda, ali mi radimo sladoled na stari način. Sistem i način kako ga radimo je dosta zahtjevan i mnogi proizvođači to izbjegavaju. Ovakva proizvodnja je skupa, mašine troše više struje i vode, a time je zarada manja. Upravo radi toga je i poseban jer ima manje zraka i kremastiji je - govori skromni Bajrami dok se iza njegovih leđa stvaraju redovi za kuglicu sladoleda. 

Dok pričamo zapahnuo nas je miris tek pečenog korneta, koji za one koji baš obožavaju slatko može biti punjen čokoladom. Na istom mjestu, također pred očima gostiju, nastaju i zanimljivi okusi. 

- Naš sladoled je poznat po tome što je kremast, a osim toga ima previše ljubavi u njemu. Radimo ga s puno ljubavi i srca. Homemade je za mene kada se sladoled pravi na mjestu gdje se prodaje, a ne da je proizvodnja negdje drugdje - mišljenja je vlasnik koji red pred sobom uopće ne doživljava. 

- Vidim prvi red, a svaki gost koji dođe za mene je kao prvi. Svakome se jednako posvetimo, popričamo, objasnimo, damo vremena za razmisliti i svaki ima tretman kao da nitko iza njega ne čeka. Najviše volim domaće goste jer su najmanje zahtjevni gosti na svijetu - iskreno će Lirim koji ne planira otvarati nove poslovnice, iako bi tako disperzirao goste i smanjio redove čekanja. 

- Jedna vrijedna, nego deset kakve ne treba. Ne planiram otvoriti ni jednu slastičarnicu osim ove koju imam. Ovu u Domaldovoj ulici sam otvorio za domaći svijet, a sada na sreću imam i turiste zahvaljujući mojim Splićanima - poručio je. 

Prošle godine za kuglu popularnog sladoleda trebali ste izdvojiti 1,9 eura, a sada je cifra zaokružena.

- Cijena je dva eura, željeli smo da naš sladoled mogu kupiti svi, oni koji imaju i oni koji nemaju. Smatram da je to normalna i realna cijena u ovom trenutku - zaključio je Bajrami kojemu smo se zahvalili što je usred gužve odvojio trenutak i za nas. 

Bijela čokolada i karamela, vanilija i šafran bile su izbor dvije djevojke koje su uživale u sladoledu iz Emiliane pa smo ih pitale za njihov sud.

- Odličan, zato smo i cijele godine tu. Isplati se čekati kada dobijete ovakav užitak - kratko su nam objasnile.

GELATERIA ELA’S ICREAM & MORE

Adresu nismo mijenjali, spustili smo se na dno Domaldove ulice gdje je već četiri godine smještena Gelateria Ela's Icream & More’. Na ideju o izradi savršenog domaćeg sladoleda koji se radi isključivo s prirodnim namirnicama, vlasnica Ela Bedalov je došla jer je i sama obožavatelj sladoleda. Ispričala nam je to na svojim početcima, a danas smo tamo zatekli djelatnicu koja nam je otkrila u čemu je njihova tajna. Najbitnije kod izrade ovakvog sladoleda, kaže, je korištenje prirodnih namirnica, bez ikakvih emulgatora, aditiva, umjetnih pasti i boja. Ella se vodi time da proizvod bude što svježiji, a time i kvalitetniji pa ponudom uvijek dominiraju okusi sezone.

- Domaći i stranci vole naš sladoled, čim ga probaju oduševe se. Zadovoljni smo jer nam ostavljaju i manču bez obzira na to što je cijena okrugla. To je pokazatelj da im se sladoled svidio i da im je cijenom pristupačan - govori nam djelatnica. 

Veliki utjecaj na Elu ostavili europski gradovi u kojima je imala priliku kako živjeti, tako i kušati najbolje od najboljih sladoleda. Pariz, Barcelona i konačno Bologna gdje je kušala i zaljubila se u domaći, ručno rađen sladoled poznat kao Gelato Artigianale (u prijevodu: obrtnički sladoled). Takav nudi u Splitu, a najviša kvaliteta sladoleda njihov je prioritet. To dokazuju brojni gosti koji im se iznova vraćaju. Probale smo ga i mi, odličan sladoled i osjeća se taj prirodni touch. Za kuglicu kod Elle izdvojit će te isto dva eura. 

GELATERIA RIVA

Zadnja postaja bila nam je sladoledarnica na Rivi, naziv nosi upravo po mjestu na kojem se nalazi. Vlasnik Kadi Hajdari nam govori kako je sto posto prirodan, a riječ je o obiteljskoj tradiciji koja datira još od 1968.godine.

- Prvu sladoledarnicu otvorili smo u Dubrovniku, a u Splitu poslujemo već 11 godinu. Sladoled je domaći, obiteljski i mora biti dobar. Svaki dan u ponudi imamo 28 okusa, a svake sezone pripremimo i neke novitete. Ove godine je to pita od marelice, krema od mendule pomiješana s bijelom čokoladom. Jako dobro nam ide veganska tamna čokolada, okus koji pravimo bez mlijeka - navodi nam ljubazni Hajdari.

- Domaći su većina naših gostiju jer se u Splitu sladoled jede većinu godine. Ne radimo samo prosinac i siječanj, a upravo radi domaćih gostiju nismo dizali ni cijenu kuglice. 1,80 eura je iznos koji ćete potrošiti za ovaj slatki užitak kod nas - otkriva nam vlasnik. 

U ponudi imaju 'obični' kornet i tamni napravljen od Oreo keksa, a proizvodi ih vlasnikov prijatelj u Dubrovniku. Probali smo vegansku čokoladu te spomenuti novitet i definitivno bi se i ovdje ponovno vratili.   

Na kraju zaključimo kako se o okusima ne raspravlja, ali Split definitivno ima odličnu, raznovrsnu ponudu 'slajića'. Jedno je sigurno, sladoledom se povremeno svi mogu osladiti. Sreća se ne može kupiti, ali sladoled može.

Vaša reakcija na temu