Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'GOVNA, IDETE LI U CRKVU' Sudac koji se pijan sudario i psovao okrivljenike želi nazad na posao, dok ne radi prima pola plaće

'GOVNA, IDETE LI U CRKVU' Sudac koji se pijan sudario i psovao okrivljenike želi nazad na posao, dok ne radi prima pola plaće

Državno sudbeno vijeće još nije odlučilo o razrješenju 67-godišnjeg suca Dalibora Vodanovića

Upravni sud u Splitu odbio je tužbu Dalibora Vodanovića, suspendiranog 67-godišnjeg suca kaštelanske ispostave Prekršajnog suda u Splitu, koji traži da ga vrate na posao. Rješenje o suspenziji donio je  tuženik - Državno sudbeno vijeće, i to na prijedlog Vodanovićevog šefa, predsjednika suda Milana Grljušića. Učinio je to u srpnju prošle godine nakon nevjerojatnih vijesti koje su mu stigle o Vodanoviću.

Najprije je saznao da je u sudu psovao okrivljenike privedene zbog remećenja javnog reda i mira, a potom i da je dan poslije pijan nešto prije 16 sati izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Sudario se s vozilom kojem je oduzeo prednost prolaza, a nešto kasnije napuhao je gotovo dva promila. Policajcima nije htio dati vozačku dozvolu. 

Grljušić je zbog svega od DSV-a zatražio stegovnu odgovornost i suspenziju. Predložio je da se Vodanović razriješi sudačke dužnosti, i to zbog toga što je nanio štetu ugledu suda i sudačke dužnosti. O tome DSV još nije odlučio, a u međuvremenu je stigla i prijava zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti. 

Ni ne zna zašto ga terete? 

Unatoč poznim godinama i uvjetima za mirovinu, Vodanović pošto-poto želi povratak na svoje radno mjesto, po rješenju DSV-a tijekom suspenzije ima pravo na polovinu plaće. U tužbi je naveo da mu nije omogućeno sudjelovanje u postupku. Nije mogao iznijeti obranu i dati očitovanje na okolnosti. Negirao da je počinio stegovno djelo za koje ga terete. 

Vodanović uvjerava da ne postoji bojazan od ponavljanja djela jer u dugogodišnjoj praksi nije bio ni opominjan, a kamoli osuđivan za kakvo djelo. Tvrdi da je u rokovima objavljivao presude i dostavljao ih strankama. Smatra da se suspenzija mogla primijeniti iznimno u slučajevima gdje je već ranije utvrđivana stegovna odgovornost. Nije imao priliku osobno razgovarati s predsjednikom suda, kamoli mu iznijeti obranu pa tako ne zna za što ga predsjednik tereti u svom zahtjevu. 

Vodanović je predložio i da sud donese privremenu mjeru kojom će obustaviti primjenu odluke DSV-a i kojom će ga vratiti na posao. Kako je rješenje o suspenziji ograničeno na tri mjeseca, podnio je tužbe i protiv rješenja donesenih naknadno. 

Opravdano i primjereno 

DSV je u odgovoru na tužbu naveo kako je predsjednik suda predložio razrješenje od dužnosti i privremeno udaljenje s posla do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka. Vijeće je zaključilo da je opravdano i primjereno udaljiti Vodanovića s dužnosti. Istaknuli su i kako mu se dopunom zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka na teret stavlja i neuredno obnašanje sudačke dužnosti. 

Upravni sud odbio je Vodanovićevu tužbu zaključkom kako nije osnovana. Odbijen je prijedlog za njegovim te saslušanjem još nekoliko svjedoka koje je predložio. Radi se njegovom tajniku, policajcima i sudskim službenicima. Sud smatra da je to suvišno te da se pravilna i zakonita odluka može donijeti i bez toga. 

'Uzimajući u obzir predloženo izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti, osnovanu sumnju da se tužitelj neprimjereno ponašao prilikom obavljanja sudačke dužnosti, težinu takvog ponašanja te opravdanu bojazan da će se ponoviti takvo ponašanje, koje dovodi do narušavanja ugleda suda i sudačke dužnosti, to je po ocijeni suda, Vijeće pravilno ocijenilo da je potrebno i primjereno suca Dalibora Vodanovića privremeno udaljiti s dužnost do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka' stoji u presudi Upravnog suda. 

'Govna, idete li u crkvu, pizda vam materina'

U zahtjevu za pokretanje stegovnog postupka predsjednik Prekršajnog suda u Splitu naveo je kako se Vodanović u hodniku suda pred vratima sudnice bez ikakvog povoda obratio strankama: 'Govna, idete li u crkvu, pizda vam materina' te da se nešto kasnije u sudnici pogrdnim riječima obratio okrivljeniku: 'Jebem ti mater', na što mu je ovaj jednako uzvratio dodajući kako mu je majka preminula prije tri dana. 

O neprimjerenom ponašanju suca Vodanovića predsjednika suda izvijestili su policajci pisanim podneskom.

Vaša reakcija na temu