Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Akademik Kusić na 100. obljetnici otorinolaringologije u Splitu: 'Čestitam na pozitivnom dišpetu da se natječete sa Zagrebom'

Akademik Kusić na 100. obljetnici otorinolaringologije u Splitu: 'Čestitam na pozitivnom dišpetu da se natječete sa Zagrebom'

Župan Boban ukazao mu je na problematiku zdravstva u Dalmaciji u ljetnom periodu

Godine 1923. Split je dobio svoju otorinolaringološku službu iz koje se kasnije razvila klinika. Sto godina kasnije izv. prof. dr. sc. prim. Nikola Kolja Poljak, predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata, uputio je zahvalu svim djelatnicima koji su doprinijeli njenom razvoju od početaka pa sve do danas, kao i uvaženim gostima koji su uveličali današnju proslavu u splitskom KBC-u. 

Ravnatelj KBC-a Split prof. dr. Julije Meštrović izrazio je zadovoljstvo što je među okupljenima na svečanosti uočio mnogo mladih lica. Naglasio je kako primaju velik broj specijalizanata - koliko je god moguće, odnosno koliko ih Ministarstvo zdravstva odobrava - što je slučaj i kad je u pitanju oprema. 

'Uz ovu kliniku posebno sam vezan kao dječji intenzivist. Koliko smo samo stranih tijela izvadili, koliko kritičnih situacija zajedno proživjeli… Od srca hvala svim djelatnicima - ponosimo se vama i vašim radom. Nastavite tako za naše sugrađane', poručio je Meštrović. 

Dr. Marko Rađa kazao je kako je jedan segment ove klinike nastao unutar Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, kojoj je na čelu, a kako se u jednom trenutku inkorporirao u KBC.

'S odmakom od 30-ak godina od tih događanja napokon smo postali svjesni da naša sredina ne može funkcionirati samo na primarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ministar često u posljednje vrijeme spominje povratak određenog dijela određenih djelatnosti na primarnu razinu. Dom zdravlja zaziva to već par godina, a u idućem će periodu još i intenzivnije', naveo je Rađa uz prigodne čestitke.

Ova je obljetnica važna i za hrvatsku otorinu generalno kao i za hrvatsku medicinu. Istaknuo je to prof. dr. sc. Tomislav Baudoin, predsjednik Hrvatskog društva za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata. 

'Kad se kaže da nešto traje 100 godina, to poprima metaforičko značenje, ali ovo sada nije metafora, već realnost. Jači ste, dakle, i od metafore. Dugo traje samo ono što vrijedi.

Valja kazati kako svojim radom ne pokrivate samo hrvatsko područje. Važna je također vaša jaka akademska dimenzija koja dodatno jača. Od jednog čovjeka došli ste do značajne klinike koja educira studente, specijalizante, ali i medicinske sestre te ostalo medicinsko osoblje. I u trećoj, zdravstvenoj dimenziji pozicionirali ste se na znanstvenoj karti Europe kao i globalno', naznačio je Baudoin. 

Svečanosti je prisustvovao i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. U svojem je pozdravu ukazao na iznimnu važnost otorinolaringologije kao grane zdravstva, pri čemu se referirao na popratni program - nastup splitskog Zbora laringektomiranih, odnosno ljudima kojima su liječnici, kako je podcrtao, udahnuli glas i sluh. 

'Neovisno o negativnim komentarima o zdravstvu, najbolje znate koliko ulažete truda. Ono što se povremeno može pročitati u medijima zamjera vam od jedan do dva posto ukupnog stanovništva. Odgovorno tvrdim da je više od 95 stanovništva zahvalno i ponosno na ono što radite u vašoj klinici. Biti stogodišnjak uistinu je respektabilno', konstatirao je Boban. 

Iskoristio je, međutim, priliku za upozoriti na aktualnu problematiku zdravstva općenito u ljetnom periodu u Dalmaciji, pri čemu se ciljano obratio savjetniku predsjednika Vlade i predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - akademiku Zvonku Kusiću

'U unutrašnjosti je teško percipirati s čime se ovdje susrećemo. Dok svi građani imaju pravo na godišnji odmor ljeti, medicinskim djelatnicima ovdje je uskraćen jer je potreba za liječenjem dvostruko veća. Uz to što je potrebno tu činjenicu valorizirati, potrebno je pronaći model za ostvarivanje prava koja pripadaju svima u Hrvatskoj, kakvima se prionulo u drugim strukama', poručio je. 

Okupljenima se obratio i sam Kusić. Napomenuo je kako su njegovu karijeru, pored trenutnih funkcija, obilježile i one ravnatelja Vinogradske bolnice kao i dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U tom je kontekstu rekao kako od 100 godina otorinolaringologije u Splitu ima uvid u njih čak 50-ak, ali i svih 25 splitskog Medicinskog fakulteta. Prije no što je uzvratio županu, izjavio je i kako otorinolaringologija nije najveća grana u zdravstvu, ali kako je uvijek imala specijalan status. 

'Vjerujem da će zdravstveni sustav odgovoriti na vaš apel. Unatoč čestim kritikama njemu upućenima, nijedan sustav nije tako dobro organiziran. Medijski pokušaji da se uruši nije uspio. On, naime, počiva na unutarnjoj koheziji, a i medicina je puno više od struke. Poznato je da s medicinskih fakulteta izlaze intelektualci širokoga obzora, to je jedna velika tekovina', ustvrdio je.

Govor je zaključio čestitkom splitskoj klinici te odavanjem priznanja za njen razvoj. 

'Čestitam na pozitivnom dišpetu da se natječete sa Zagrebom - Rebrom i Vinogradskom - jer ne želite zaostajati. Nastavite tako', dodao je. 

Vaša reakcija na temu