Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Plenković nakon sjednice prisnažio Tolušićeve riječi: 'Marjan je bio i ostat će splitski!'

Plenković nakon sjednice prisnažio Tolušićeve riječi: 'Marjan je bio i ostat će splitski!'

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je nazvao ovu sjednicu točkom preokreta

17.11 - Nakon sjednice Vlade i potpisivanja ugovora premijer Andrej Plenković i većina ministara te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Andro Krstulović Opara stali su pred medije.

Bilo je i emocionalnih trenutaka kao što su zagrljaj dva prijatelja, gradonačelnika i župana uz stisak ruke premijeru jer je sjednica 'točka preokreta za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju'.

- Sjednicu i projekte počinjemo na početku mandata, ne na kraju kako bismo mahali obećanjima. Naradit ćemo se naredne tri godine - zadovoljan je Opara.

Iz zajedničkih izjava izdvojimo da je premijer, na upit medija,  prisnažio Tolušićeve riječi koji je rekao da je Marjan bio i ostat će splitski. Prihvaćena je inicijativa gradonačelnika vezana za Marjan.

 - Sve što je Andro najavio, bit će tako - rekao je pak premijer.

Potvrdio je da je održao sastanak s predstavnicima radnika Dalmacijavina, ali da ne može još decidirano reći bez pravnog savjetovanja hoće li se Vlada odreći svojih potraživanja. No, radnicima će izaći ususret maksimalno.

Izdvojimo još i najavu ministra Olega Butkovića što se tiče brze ceste prema Omišu da će se nastaviti radovi na mostu preko Cetine. Odnosno, da će Hrvatske ceste raspisati natječaj.


15.53 - Potpisuju se ugovori s predstavnicima gradova i općina vrijedni 1.5 milijardi kuna. Mahom se tiču prostornih planova.


15.34 - S predstavnicima radnika Dalmacijavina popričat će, kako čujemo, premijer Andrej Plenković. Popeli su se na drugi kat Banovine nakon pregleda osiguranja. 


15.15 - Donosimo pojedinačne vrijednosti projekata sa sjednice Vlade u Splitu:

1. Projekt poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara: Poljice - Sućuraj - Drvenik - čvor Ravča : 1.795.000, 00 kuna 

2. Projekt rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje na autocesti A1 Zagreb - Split – Dubrovnik: 454.000 kuna

3. Darovanje nekretnine na Kamenu Gradu Splitu, u svrhu sanacije odlagališta komunalnog otpada 'Karepovac': 95.200 kuna.

4. Promicanje ulaganja u Splitsko-dalmatinsku županiju: 7.200 kuna.

5. Stvaranje preduvjeta za realizaciju projekta -  Tehnološkog parka Split  darivanje nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Split (dio bivše vojarne 'Sv. Križ' Dračevac) Gradu Splitu, u svrhu izgradnje Tehnološkog parka Split i Prometnog centra Grada Splita: 128.240.000,00 kuna.

6. Darovanje nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Split (dio bivše vojarne 'Sv. Križ' Dračevac) Splitsko-makarskoj nadbiskupiji : 84.720.000,00 kuna.

7. Darovanje Gradu Splitu nekretnina u Žrnovnici u svrhu stambene izgradnje: 49.205.000,00.

8. Darovanje garažnih mjesta Splitu: 104.250.000, 00 kuna.

9. Darovanje dijela nekretnine Gradu Splitu, u svrhu rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade Osnovne škole Kamen-Šine : 2.849.000, 00 kuna.

10. Darovanje nekretnine u Gradu Splitu, u naravi zgrada-hotel za samce: 10.035.000, 00 kuna.     

11. Darovanje dijela nekretnine u vlasništvu države   u k.o. Kotišina Makarskoj i to u u komunalnu svrhu: 1.654.971, 00 kuna.

12. Darovanje nekretnina u državnom vlasništvu u k.o. Makarska-Makar Gradu Makarskoj, u naravi zemljište na gradskom dijelu Peškera: procjena - 34.000.000, 00 kuna.       

13. Darovanje nekretnina u k.o. Bast – Baška Voda Općini Baška Voda, u svrhu uređenja i privođenja gospodarskoj svrsi: 4.810.000, 00 kuna.

14. Sufinanciranje izrade prostornih planova u Splitsko-dalmatinskoj županiji: 408.630, 00 kuna.

15. Prijedlog zaključka u vezi potpore 'Ultra Europe' kroz promidžbu i promociju u razdoblju od 2018. do 2022. godine: 4.500.000, 00 kuna.

Ukupno je to gotovo 430 milijuna kuna.

14.58 - Završen je otvoreni dio sjednice Vlade. Nakon zatvorenog dijela, potpisat će se strateški ugovori vrijedni 1,5 milijardi kuna.

Boban se zahvalio premijeru i najavio novi susret na sjednici Vlade u listopadu na Hvaru.

Opara je uz zahvalu najavio izradu hodograma aktivnosti za sve usvojene zaključke.

Plenković je pak prije zaključenja otvorenog dijela kazao da je ovo prva sjednica Vlade u Banovini nakon 25 godina i najavio daljnji duh partnerstva. Ona prije 14 godina nije održana u gradskoj upravi.

14.44 - Na samom kraju sjednice posvećene Splitu i Splitsko- dalmatinskoj županiji, ministar graditeljstva Predrag Štromar se zahvalio gradonačelniku na rješavanju problema bespravnih objekata te je nastavio kako očekuje javne natječaje.

U dahu su usvojeni urbanistički planovi uređenja Podhumlja u Komiži, izmjene i dopune Prostornog plana Solina, Starog Grada, Trilja, Trogira, Vrgorca, područja Dugopolje - Bani, Segeta, Šolte Tučepa i dio vezan za  groblje Osoje u Dicmu.

Izglasana je i ​financijska ​potpora projektu 'Ultra Europe' u narednom četverogodišnjem razdoblju. 

- Glazbeni festival se održava u Splitu od 2013. godine te je postao jedan od najvećih glazbenih događanja u Hrvatskoj. Pola milijarde kuna je potrošnja na festivalu, a osim direktnog financijskog priljeva ostvaruje se i promocija destinacije koja je procijenjena na najmanje 25 milijuna kuna te će se u narednom razdoblju sufinancirati prema mogućnostima Vlade - kazao je ministar turizma. 

Nastavljena je redovna sjednica Vlade.

14.34Usvojen je i zaključak o prodaji nekretnina u vlasništvu HZMO-a i HZZO-a.

Ministar Marić izvještava o darivanju  zemljišta u Korešnici, te 1665 garažnih mjesta vrijednih 104,25 milijuna kuna, potom čestice za dogradnju škole Kamen-Šine. Vrijednost nekretnine je 2,85 milijuna kuna.

Poručio je javno da se hotel za samce u Vukovarskoj ulici daruje Splitu, te da se ne mijenja status korisnika. To je najavio već i gradonačelnik zato je bilo malo stanara jutros na prosvjedu, ali sada je i službeno.

14.12Što se tiče Multimedijalnog kulturnog centra, usvojen je zaključak kojim će se dati potpora na način da se sufinancira iz proračuna preko natječaja na Ministarstvo obitelji. Na natječaj se Grad Split može prijaviti do 25. svibnja.

Za projekt vrijedan 100 milijuna kuna, Objedinjeni hitni bolnički prijem, ministarstvo zdravstva će pomoći u pripremi projektne dokumentacije.

Osim toga, prihvaćen je prijedlog resornog ministarstva o bržem i dostupnijem pružanju zdravstvene zaštite u hitnim slučajevima na otocima brzim brodicama. Kujundžić je najavio sklapanje sporazuma o pripremi EU projekta.

Zaključkom Vlade bit će darovane dio nekretnina na Dračevcu Splitu.

- Nadam se da ćemo uskoro svjedočiti otvaranju radova na zgradi Stande gdje ćemo obnoviti i urediti novi moderni sud. Vama ćemo se gradonačelniče maknuti s Dračevca jer znamo kakve planove imate - kazao je ministar Dražen Bošnjaković.

O Tehnološkom parku govori potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

- Zaslužuje svaku podršku, prepoznavanje je svih izazova koje donosi digitalizacija stoga na svaki način podupiremo Split u realizaciji projekta - rekla je Dalić koja je, uzgred, hvalila i dalmatinske poduzetnike prethodno. 

Ministar državne imovine Goran Marić je nastavio kako daruju 95 nekretnina, u naravi 11 zgrada i zemljište vrijednih 128,2 milijuna kuna u tu svrhu.

Dio bivše vojarne na Dračevcu darovano je i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

13.49 Za Karepovac je ustupljeno  zemljište, pratit će se i Lećevica.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je izložila i zaključak kojim će se riješiti problem vlasništva Podruma.

- Sve što se nalazi ispod površine knjiži se na nekretnine iznad pa je stoga potrebno krenuti u izmjenu zakonske regulative - kazala je ministrica.

 Vlada podupire inicijativu Grada za rješavanjem pitanja vlasništva, očuvanja, obnove i upravljanje Dioklecijanovim podrumima 

13.44 - Zaključci vezani za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, prvo vezano za prometnu infrastrukturu, tunel Kozjak, Trajektna luka Split, Nova multimodalna platforma Splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat - Omiš; Projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica), na listu strateških projekata, zatim    prijedlog zaključka  povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica), ili izgradnje nove pristupne i izlazne ceste iz Trajektne luke Split te Projekta Novi ulaz u Split - čvor Vučevica na A1 - tunel Kozjak - čvor na DC8 - Trajektna luka Split...usvajaju se bez rasprave.

Zatim poboljšanje prometne povezanosti otoka Hvara, Poljice - Sućuraj - Drvenik - čvor , potom zaključam u vezi s projektima izgradnje spojnih cesta čvor Zagvozd - granica Bosne i Hercegovine i Dicmo - obilaznica (Križice) - Krivodol kod Sinja. 

Zaključak o rekonstrukcijj i izgradnjj ceste Supetar - Pučišća - Povlja - Sumartin na Braču, zaključak u vezi rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje na autocesti te  zaključak u vezi s rekonstrukcije križanja državnih cesta na Jadranskoj magistrali.

Apostrofirajmo i da je učinjen prvi korak prema rješavanju problema Spaladium Arene, formirat će se u roku od 30 dana radna skupina za analizu Spaladium Centra. 

- Nakon izgradnje dvorane izvođač je otišao u stečaj i od tada se bezuspješno traga za rješenjima kojega treba tražiti u kontekstu arbitražnih odluka - kazao je ministar financija Zdravko Marić.  

12.59 - Radnici Dalmacijavina su otišli. Transparenti su završili u smeću...


12.55 - Na samom početku sjednice premijer Andrej Plenković je kazao kako će uputiti snažnu projektnu i financijsku poruku jer skoro 2 milijarde kuna vrijednosti ugovora će biti potpisano, posvećeno razvoju Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Podsjetio je i da je ovo peta sjednica Vlade izvan Zagreba. 

- Ova politika priprema projekata u suradnji s lokalnom zajednicom je ispravan način da damo kvalitetan doprinos ravnomjernom razvoju - kazao je premijer.

Na sjednici Vlade su pozvani i saborski zastupnici 9. i 10. izborne jedinice. Župan Blaženko Boban izvjestio je o radu i projektima županije. Očekuje da će ova sjednica Vlade biti prekretnica za Splitsko-dalmatinsku županiju te izdvaja četiri nužne vertikale. 

- Tunel Kozjak, brza cesta Zagvozd - Imotski, tunel Ravča - Drvenik, brza cesta Dugopolje - Sinj - nabrojio je.

Uz to, najvažnija je brza cesta Trogir - Omiš.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je nazvao ovu sjednicu točkom preokreta.

- Potvrđujemo ono što kažu građani da je prekretnica koja će dati jamstvo za ovaj prostor koji će postati motor razvoja hrvatskoga juga. Nadam se da će do 2020., kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom, da ćemo imati što pokazati i da će Split biti važan čimbenik - govorio je Opara.

Naglasio je kako Split, Solin, Kaštela i Omiša nemaju zaobilaznicu. 

- Ono što imamo je kao da Ljubljansku aveniju u Zagrebu nazovemo zaobilaznicom - jasan je.

Rekao je i da je ova gradska uprava polazala što znači uvođenje reda, a ova Vlada je sjajna potvrda suradnje.

- Siguran san da ćemo se naraditi naredne tri godine - kazao je Opara.

Potom je riječ uzela ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je naglasila ulogu Splita na međunarodnoj karti.

Ministar policije Damir Božinović pohvalio je suradnju sa Splitom.

Prometna policija selit će u Dračevac, otkrio je, a do tada će u zgradu Čistoće. I to već početkom lipnja.

12.16 Uz blagi pljesak zaposlenika premijer Andrej Plenković s ministrima je pozirao u atriju Banovine uoči sjednice Vlade. Ispred zgrade gradske uprave dočekali su ga prosvjednici. Skandirali su 'Dalmacija - vino' te 'Javi se, javi se', na što je Plenković mahnuo prosvjednicima.

Nastala je gužva na ulazu, za tren nisu pušteni ni akreditirani novinari ni snimatelji...

Na današnjoj sjednici, najavio je premijer posljednjih dana, bit će 30-ak točaka dnevnog reda sa zaključcima vrijednima oko 430 milijuna kuna, a potom i potpisanim ugovorima vrijednosti 1,5 milijardi kuna za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju.

11.30Premijera Andreja Plenkovića i ministre dočekat će radnici Dalmacijavina koji prosvjedom upozoravaju na svoja prava.

Ukratko, traže da ih Vlada obešteti za zgradu u luci, odnosno da se njima isplate ti novci za sve plaće koje im se duguju.

Podršku im je dao i Miro Bulj.

Možda ostanu i cijelu sjednicu Vlade ispred zgrade s trubama, zviždaljkama i transparentima.

Tu su, dodajmo, i stanari takozvanog 'hotela za samce'...

8.28Odvijaju se posljednje 'ulične' pripreme za sjednicu Vlade u Banovini. Oslobađaju se parkirališna mjesta uz zgradu gradske uprave, slobodna mjesta danas Splićani i gosti mogu zaboraviti.

Pauk služba također ordinira po Mejama...

Vaša reakcija na temu