Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović BANUO MU U KUĆU S PUŠKOM Anti Biuku godina i devet mjeseci zatvora za pljačku 86-godišnjeg susjeda

BANUO MU U KUĆU S PUŠKOM Anti Biuku godina i devet mjeseci zatvora za pljačku 86-godišnjeg susjeda

Oduzeta mu je i protupravna imovinska korist od 10 tisuća kuna

Ante Biuk, bivši natjecatelj Big Brothera, osuđen je nepravomoćno u Splitu na godinu i devet mjeseci zatvora zbog razbojništva u Ogorju. Početkom ožujka prošle godine, svega tjedan dana prije ulaska u BB kuću, opljačkao je 86-godišnjeg susjeda. Banuo mu je usred noći s puškom M-48 koja mu je sada trajno oduzeta. Žrtva je detaljno ispričala događaj sutkinji Višnji Strinić koja nije povjerovala Biuku i njegovoj obrani kako s razbojništvom nema ništa. 

'Iskaz žrtve je detaljan i uvjerljiv. Sam okrivljeni je rekao da nema razloga da ga lažno tereti', kazala je sutkinja Strinić na objavi presude na kojoj se Biuk nije pojavio. 

'Doša je s puškom, opsovao mi je majku. Popio je pola litra rakije. Uteka sam ća, vratio sam se ujutro i pozvao policiju. Odnio mi je novac, zračnu pušku i njemačku vagu od 50 kila, a nestale su mi i nagrade za moj rad', ispričao je na prošloj raspravi opljačkani starac. 

Sutkinja Strinić oduzela je Biuku 10 tisuća kuna protupravne imovinske koristi. Ima obavezu to platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Obavezala ga je i na plaćanje sudskih troškova od 2.800 kuna. 

Biuk se bunio da je pretraga bila nezakonita, odnosno, da nije vidio trenutak kada je u sobi od pet kvadrata pronađena puška M-48, no sudsko vijeće je ocijenilo da je bila zakonita. 

Za olakotne okolnosti Biuku se računala dosadašnja neosuđivanost i to što oštećeni nije zainteresirani za kazneni progon te što nije postavio imovinsko-pravni zahtjev. Otegotna je dob žrtve i to što je prilikom počinjenja djela Biuk iskazao bezobzirnost. Kazna je ublažena ispod minimuma, no sudsko vijeće nije našlo prostora za izricanje uvjetne osude ili rada za opće dobro. 

Vaša reakcija na temu