Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Barbir: Nasilje nad ženama najgori je oblik kriminaliteta u Hrvatskoj jer odgovornost za njega snosi i država

Barbir: Nasilje nad ženama najgori je oblik kriminaliteta u Hrvatskoj jer odgovornost za njega snosi i država

'Godinama se žene ohrabruje da prijave zlostavljače, no najčešće sve završi kao mrtvo slovo na papiru ili mjerom zabrane približavanja koja se pokazala nefunkcionalnom'

Vijećnik SDP-a, Damir Barbir, uputio je priopćenje povodom Međunarodnog dana bor+be protiv nasilja nad ženama. Prenosimo ga u cijelosti: 

'Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u spomen na sestre Mirabel, političke aktivistkinje koje je 25. studenog 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Statistika je pokazala da su najzastupljeniji oblici nasilja nad ženama, nasilje u partnerskim odnosima (fizičko, psihološko, seksualno i ekonomsko) te seksualno uznemiravanje. 

Prošle je godine u Hrvatskoj ubijeno 14 žena. Ove godine do sada ih je ubijeno 13. Žene najčešće ubijaju njihovi partneri. Imamo zakone i Istanbulsku konvenciju, ali dok se ne krenu provoditi naš sustav ne funkcionira. Nasilje nad ženama najgori je oblik kriminaliteta u Hrvatskoj jer odgovornost za njega snosi i država. Ona nečinjenjem da se stanje promijeni upisuje u statistiku nove ženske žrtve. 

Godinama se žene ohrabruje da prijave zlostavljače, no najčešće sve završi kao mrtvo slovo na papiru ili mjerom zabrane približavanja koja se pokazala nefunkcionalnom. Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena. Međutim to nije dovoljno. Potrebno je kvalificirati obiteljsko nasilje kao najteže kazneno djelo jer to može doprinijeti smanjenju broja mrtvih žena. Za nasilje nad ženama nikad i nigdje ne smije biti mjesta!', poručio je Barbir.

Vaša reakcija na temu