Foto: Veljko Martinović Besplatni prijevoz i pratnja za starije osobe u Splitu, doznajte kako do usluge

Besplatni prijevoz i pratnja za starije osobe u Splitu, doznajte kako do usluge

Riječ je o projektu udruge MI

U partnerstvu udruge MI Split, Centra za socijalnu skrb Split i MI Centra za pomoć u kući, a uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku do kraja studenog 2020. provodi se projekt kojim se osigurava besplatna usluga prijevoza i pratnje starijih osoba u Splitu.

Osim posjeta liječniku, javnim institucijama i servisima (bankama, pošti) ili važnim mjestima poput groblja i vjerskih institucija, društvenog centra, korisnicima će se omogućiti i posjet rodbini/prijateljima što će doprinijeti održavanju socijalnih kontakta. Korisnicima je omogućena i besplatna usluga pratnje, odnosno adekvatna podrška u skladu s njihovim potrebama, a što im ne mogu osigurati članovi obitelji.

- Uvjeti za ostvarivanje usluga besplatnog prijevoza i pratnje na području Splita su: da je osoba starija od 60 godina, da je s područja grada Splita, da ima mirovinu do 3000 kuna,a prednost imaju osobe koje žive u samačkim domaćinstvima, slabije pokretne ili polupokretne, slabijeg imovinskog stanja, korisnici su prava iz sustava socijalne skrbi temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb te da prijevoz i pratnju ne mogu sami osigurati ili da joj je neophodna usluga pratnje koju joj ne mogu osigurati članovi obitelji. Prioritet osiguravanja su liječničke usluge, javne institucije i socijalizacija - poručuju iz udruge MI. 

Usluga prijevoza i pratnje dostupna je radnim danom od 8 do 16 sati! Ako želite koristiti navedenu besplatnu uslugu, potrebno je provjeriti ostvarujete li to pravo, popuniti pristupnicu te najaviti uslugu najkasnije dva dana ranije na broj 021/398-722 ili putem elektroničke pošte: centar@udruga-mi.hr.

- Osim toga, pažnju skrećemo i na projekt 'Zaštita prava starijih osoba - promocija, informacija, edukacija' koji je počeo u veljači 2020. godine, a financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj projekta je doprinijeti jačanju kvalitete života starijih osoba putem informativnih i edukativnih aktivnosti – kako bi ih se adekvatno informiralo o njihovim pravima. Jačanjem razine informiranosti starijih osoba i šire javnosti utječe se na smanjenje broja slučajeva zlouporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te nasilja nad starijim osobama općenito. Osigurali smo savjetodavnu podršku u suradnji s pravnicom i socijalnom radnicom radnim danom putem telefona na 021 329 133 - dodaju iz udruge.

Osiguravanje novih besplatnih usluga, zaključuju, predstavlja važnu dopunu postojećim socijalnim izvaninstitucionalnim uslugama pomoći u kući koje pruža ustanova MI Centar za pomoć u kući u gradu Splitu te uslugama Udruge MI.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58877, "");
Pregledaj komentare