BOŽINOVIĆ: Stižu nove, najstrože mjere u drugom valu, koje će vrijediti do Božića!

BOŽINOVIĆ: Stižu nove, najstrože mjere u drugom valu, koje će vrijediti do Božića!

'Treba pronaći balans koji smo tražili svo ovo vrijeme', rekao je

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, i predsjednik Vlade, Andrej Plenković, održali su sastanak sa županima vezano uz epidemiološku situaciju u zemlji.

Nakon sastanka javnosti se obraća ministar Božinović.

'Do sutra će Stožer pripremiti jedan novi set mjera sa kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada', rekao je uvodno Božinović, prenosi N1

Mjere se odnose na određene segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo i kulturu.

'Treba pronaći balans koji smo tražili svo ovo vrijeme', rekao je Božinović te dodao kako se virus ponaša tako da se razmaše nakon pooštravanja mjera.

'Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu', kaže Božinović te ističe da je cilj rasterećenje zdravstvenog sustava.

'Na nacionalnoj razini će ići strože mjere, to vam mogu potvrditi', dodaje. 

Ide li se na to da cjepivo bude obavezno, upitali su ga novinari. 

'Postoje cjepiva koja su obvezna. Cjepivo bi smanjilo širenje, to ne je nešto o čemu ćemo voditi računa', odgovorio je Božinović. 

'Svi se nadaju cjepivu. Što nam otvara mogućnost strožih mjera jer možemo procijeniti do kad bi trajale. Vidjet ćemo što će donijeti mjeseci pred nama', dodao je. 

Čelni čovjek stožera kaže da se trebaju uložiti dodatni napori kad je u pitanju komunikacija prema građanima te zamolio medije pomoć u tome.

'Hrvatska ima obavezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali i to ne bi bio novi moment', kazao je.

Razmišlja li se o policijskom satu ili lockdownu?

'Policijski sat nikad nije bio opcija, a klasični lockdown kao što je bio u prvom valu, ne', rekao je Božinović.

Kazao je da se nastavlja policijska akcija provjeravanja tko se drži epidemioloških mjera.

Božinović smatra da uvođenje novih mjera nije poraz dosadašnje politike, već se prema nalazima epidemiologa procijenilo da su okupljanja najčešći izvor zaraze i brzine širenja.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 2323 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučaja u Hrvatskoj danas ukupno 19161. Među njima su 2093 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta. Preminulo je 47 osoba.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(81188, "");
Pregledaj komentare