Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Gijevski Branitelji iz Splitsko-dalmatinske županije: Zašto službena vlast svjesno krši zakone Hrvatske, želite li da masovno dođemo u Zagreb?

Branitelji iz Splitsko-dalmatinske županije: Zašto službena vlast svjesno krši zakone Hrvatske, želite li da masovno dođemo u Zagreb?

Po čijem nalogu je postupio načelnik PU šibensko-kninske dana 5. kolovoza 2017. u Kninu?

Koordinacija udruga veterana borbenih postrojbi Zbornog područja Split, Koordinacija braniteljskih udruga Splitsko-dalmatinske županije
i stradalničke udruge iz Domovinskog rata grada Splita i SDŽ obratili su se hrvatskoj javnosti, predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću priopćenjem kojega prenosimo u cijelosti...

- Ovim otvorenim pismom obraćamo se hrvatskoj javnosti, Predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog uzastopnih napadaja na Domovinski rat i vrijednosti proizašlih iz njega, te njegovog namjernog dovođenja u svezu s totalitarnim režimima. Posebno se odnosi na ni  jednom zakonu utemeljeno represivnim ponašanjem državnih organa prema službenim ratnim stjegovima i pozdravima korištenim za vrijeme oslobađanja Domovine okupirane od srpske fašističke sile potpomognute hordama pljačkaša i njihovih saveznika iz bivših dijelova ex Jugoslavije.

Mi predstavnici udruga ratnih postrojbi proizašlih iz Domovinskog rata i legalno izabranih od naših suboraca, kao i udruge stradalnika iz Domovinskog rata, želimo jasno i nedvosmisleno poručiti da se ograđujemo od svih uspoređivanja i poistovjećivanja s postrojbama i stranama u drugom svjetskom ratu. Temelj hrvatske je Domovinski rat i vrijednosti koje su proizašle iz njega: domoljublje i čovjekoljublje. Mi hrvatski branitelji dužni smo to štititi zbog naših poginulih, umrlih i teško stradalih suboraca. Dužni smo i zbog naših predaka, ali i zbog naše djece koji su voljeli i vole domovinu Hrvatsku.

Republika Hrvatska svojim zakonima zaštitila je simbole (ratne zastave i znakovlje, službenih postrojbi RH). Ministarstvo obrane u postroju ratnih zastava 2015. godine ističe 'sporne' zastave službenih postrojbi iz Domovinskog rata. Ministarstvo uprave Rješenjem registrira udruge ratnih postrojbi koje koriste oznake i znakovlje postrojbi HOS-a iz Domovinskog rata. Moramo se upitati kuda sve ovo vodi, zašto službena vlast RH svjesno krši zakone Republike Hrvatske.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH gospodine Plenkoviću, poštovani predsjedniče Sabora gospodine Jandrokoviću, imate li Vi utjecaja i mogućnosti kontrole nad resorom MUP-a? Po čijem nalogu je postupio načelnik PU Šibensko-kninske dana 5. kolovoza 2017. u Kninu? Radi li hrvatsko pravosuđe sukladno važećim zakonima RH? Jeste li Vi, premijeru, spomenute ministre predložili ili su Vam nametnuti? Zašto oni to rade? Jesu li svjesni da svojim postupcima vrijeđaju dignitet Domovinskog rata, njegove vrijednosti i u konačnici krše Deklaraciju o Domovinskom ratu.  Službene Postrojbe HOS-a iz Domovinskog rata  imaju svoje oznake i stijeg, te smo svi zajedno dužni poštivati iste.

Pitamo se za čiji interes se hrvatska javnost svjesno dovodi u zabludu? Čiji je interes okaljati Domovinski rat, a znakovlje korišteno u obrani Hrvatske dovoditi u kontekst 2. svjetskog rata i ustaškog režima (1941. - 1945.) s kojim nema nikakve veze, niti ga branitelji podupiru? Ne treba biti veliki mudrac da bi se prepoznalo naputke iz 'strateškog programa', dokumenta koji je stvorila Srpska akademija znanosti i umjetnosti s ciljem da se vojnim putem (Memorandum 1, 1986.) i novom platformom za širenje 'mirnim putem' (Memorandum 2, 2001.) uništi Hrvatsku. Je li Vam poznata točka 6 Memoranduma 2 ('…treba destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutarnje nezadovoljstvo i nemire, te slabiti oštricu optužbi protiv Srbije')? Ako se sjetimo s kim i za koju politiku je radio ministar unutarnjih poslova, ne tako davno kad su hrvatske vrijednosti i Domovinski rat sustavno gaženi od njegovih nalogodavaca, trebali bi biti politički analfabeti da se ne zapitamo: 'Provode li oni politiku Vaše vlade, hrvatske vlade ili politiku tih svojih nalogodavaca? Je li u pitanju nekakav kompromis s 'vladarima regiona', gospodarskim, političkim i ideološkim? Možda SANU 3 koji predviđa novu državu Srba i Hrvata?'.

Gospodo, očekujemo od zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti, jasno preuzimanje odgovornosti i poštivanje vlastitih zakona i deklaracija. Spremni smo braniti naše svetinje iz Domovinskog rata u što svakako spadaju i zastave službenih postrojbi HOS-a, kao i ratni pozdravi kojima smo hrvatskom narodu podarili mir i slobodu. Vjerujemo da Vam ne moramo to pokazati masovnim dolaskom u Zagreb, ovaj put jasno i nedvosmisleno jer je kap prelila čašu i mi smo dužni štititi demokratska načela za koja smo se borili u pravednom i oslobodilačkom Domovinskom ratu.

Želimo jasno i nedvosmisleno poručiti da dajemo bezrezervnu podršku našim ministrima i suborcima, ministru hrvatskih branitelja generalu Tomi Medvedu i ministru obrane generalu Damiru Krstičeviću u njihovom svakodnevnom radu na zaštiti digniteta i istine o  Domovinskog rata.

Domovini vjerni!

Vaša reakcija na temu