Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Branitelji protiv koncerta Aleksandre Prijović u Splitu: Pitajte Puljka zašto je zabranio Škoru i Thompsona

Branitelji protiv koncerta Aleksandre Prijović u Splitu: Pitajte Puljka zašto je zabranio Škoru i Thompsona

'Naša je obaveza da upozorimo na devijacije'

Predstavnici braniteljskih udruga danas su se obratili javnosti ogorčeni zbog dva koncerta srpske pjevačice Aleksandre Prijović koji se organiziraju u Splitu početkom studenog uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i obljetnice pada Vukovara. Tijekom izlaganja govornici ni jednom riječju nisu spomenuli ovotjedni boravak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Dubrovniku pa smo ih pitali o tome. 

'Što se tiče Aleksandra Vučića, ne znam što više reći što javnost već nije čula o njemu kao onome koji je vodio i poticao teroristička djela tijekom Domovinskog rata. No, isto tako, činjenica je, a toga je svjesna domaća i strana javnost, da je očito morao doći u Dubrovnik radi isporuke, odnosno, prodaje oružja Ukrajini. 

Nas veseli da Ukrajina dobiva oružje iz Srbije da bi mogla braniti demokraciju i teritorij Europske unije. Tamo se sve naše vrijednosti brane', kazao je Ivan Turudić iz Koordinacije braniteljskih udruga. 

Pitali smo i tko ide na koncerte Aleksandre Prijović. Da nema interesa, vjerojatno ne bi ni bilo toliko njenih koncerata u Hrvatskoj. 

'Idu svi oni koji, rekao bih, mogu platiti ulaznicu i dati, čini mi se, tridesetak eura. Koja je to populacija? Mislim da bi trebali pitati struku, sociologe. Mi ne tražimo zabranu, mi ni ne analiziramo tko ide na njene koncerte. Sloboda je izbora. Dapače. To je zagarantirano Ustavom, a i mi branitelji smo se u Domovinskom ratu borili za tu slobodu', kazao je Turudić. 

Ekipu Nove TV zanimalo je kako Aleksandra Prijović, rođena 1995. u Hrvatskoj, stavlja sol na ranu hrvatskim braniteljima, što je danas rečeno na tiskovnoj konferenciji. Je li problem što je iz Srbije i brojimo li 2024. krvna zrnca, zanimalo je novinarku Brunu Papić

'Mi ništa osobno nemamo protiv gospođe Prijović, niti tražimo zabranu koncerta. Upitan je datum održavanja koncerata uoči Dana sjećanja. Voljeli bi kada bi hrvatska javnost ipak percipirala i našu muku i ono što nam kažu obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila. Neka razmisle kod davanja suglasnosti što ti datumi znače, ne samo nama, nego i cijeloj javnosti i hrvatskom narodu. 

Prebrojavanje zrnaca? Iluzorno je o tome govoriti. Među nama su bili i hrvatski branitelji Srbi, pravoslavne vjeroispovijesti. Dapače, mi smo prvi koji ne prebrojavaju krvna zrnca, nego štitimo ustavnopravni poredak i pozitivne zakonske propise. Međutim, naša obaveza je da upozorimo na ove devijacije', kazao je Turudić. 

'Devijacija je što je koncert žene koja dolazi iz Srbije 9. studenog? Je li to jedini problem? Znači li to da bi koncert bio u redu da ne dolazi izvođač iz Srbije', pitala je novinarka. 

'Mi smo uopće protiv bilo kakvih kulturnih događanja te vrste uoči obilježavanja sjećanja. Nismo poklonici da se svira i veseli uoči naših tužnih obljetnica kada odajemo pijetet žrtvama. Imajmo malo ljudskog dostojanstva i povedimo računa na osjećajima branitelja i ostalih', odgovorio je Turudić. 

Pojašnjeno je da bi tiskovnu konferenciju sazvali da bilo koji izvođač s istoka tada održava koncert. 

'Trebamo uvažiti da u Hrvatskoj imamo dvostruka mjerila. Dok se s jednima zabranjuju koncerti, drugima se dopušta. Ni to nam nije sporno. Sporan je samo datum', kazao je Turudić. 

Borislav Lapenda, predsjednik Udruge veterana IV. gardijske brigade, predložio je novinarima da gradonačelnika Ivicu Puljka pitaju zašto je zabranio koncerte Thompsona i Škore u Splitu. 

'Otiđite u Banovinu i zamolite gradonačelnika za izjavu zašto je zabranio te koncerte. Rekao je da dok je on gradonačelnik Thompson i Škoro neće u Splitu nastupati. Zašto to njega ne pitate? A ovdje tražite da podržimo nekog tko dolazi s istoka i tko je nama razrušio Dubrovnik i Škabrnju bez obzira kada je rođen. Čija je ona nevjesta', rekao je Lapenda. 

Vaša reakcija na temu