Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BRAVO, STUDENTI! Predstavljena aplikacija koja će olakšati život osobama s invaliditetom

BRAVO, STUDENTI! Predstavljena aplikacija koja će olakšati život osobama s invaliditetom

LiberatoMap podržava pet dalmatinskih gradova

Na splitskom Sveučilištu predstavljena je mobilna aplikacija LiberatoMap koja osobama s invaliditetom omogućuje jednostavan i brz pristup informacijama o pristupačnosti različitih lokacija u Dalmaciji. 

Izradili su je studenti Odjela za stručne studije.

Sa svojim različitim kriterijima pristupačnosti, mogućnošću pretraživanja alternativnih lokacija, kao i prijave izmjena podataka ili upisa novih lokacija, zastupljenošću turističkih atrakcija, aplikacija je nezamjenjivo sredstvo za planiranje putovanja i svakodnevnih obaveza.

Stipo Margić, idejni začetnik projekta, student 5. godine Primijenjenog računarstva na Sveučilišnom odjelu za stručne studije i predsjednik udruge Liberato naveo je kako aplikacija trenutačno ima pet uključenih dalmatinskih gradova, Split, Trogir, Omiš, Makarska i Zadar. Nada se da će ih uskoro biti i više. 

- Pri izradi aplikacije fokusirali smo se na pristupačnost za osobe s invaliditetom jer je dosta velik problem postojanje arhitektonskih barijera. Izradili smo nekoliko osnovnih podjela, pa se putem aplikacije može provjeriti dostupnost parkinga, stepenica, rampi, prilagođenih toaleta i slično - kazao je Margić. 

Aplikacija je nastala kao prirodni nastavak usluge na webu LiberatoMap.

Udruga Liberato broji 23 člana, a u izradu aplikacije, kazao je Margić, utrošeno je preko tri tisuće radnih sati zajedno s 13 partnerskih organizacija, gradova, udruga, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice grada Splita. 

Potporu razvoju ovakvih inicijativa pružio je prof. dr. sc. Nikša Jajac, u ime Sveučilišta, odnosno rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića.

- Aplikacija je zaista veliki uspjeh studenata našeg Sveučilišta, na njih smo ponosni i nastavit ćemo podupirati njihov rad, pogotovo u korist skupina koje su na žalost marginalizirane u društvu. Ovo su svijetli primjeri i pokazatelj kako treba raditi jer su spojili stečeno znanje sa svojim potrebama, a ova aplikacija to i nadilazi, korisna je svim građanima - rekao je Jajac.

 Ono što je također važno, dodao je, Sveučilište će uključiti i studente s drugih sastavnica, tako će primjerice studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u suradnji s Udrugom Liberato nastaviti s uklanjanjem fizičkih barijera za osobe s invaliditetom.

Zamjenik pročelnika za investicije i razvoj Odjela za stručne studije dr. sc. Marko Miletić, profesor stručnog studija, izrazio je nadu da će se na mapi uskoro naći što više gradova. I Odjel će nastaviti podupirati ovakve projekte te je zahvalio Margiću na širenju društvene dobrobiti.

Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, imao je priliku isprobati aplikaciju, kazavši kako je ovo veliki korak za gradove koji se za sada nalaze u aplikaciji.

- Ponosan sam na Stipu i Liberato koji su nas sve okupili i pokazali nam kako se s upornim radom može uspjeti u društvu uz afirmativan pristup problemima – zaključio je Bogdanović.

Svoju podršku inicijativi i radu Udruge pružili su i Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana i Alijana Vukšić, predsjednica Turističke zajednice grada Splita.

LiberatoMap pomaže u uključivanju osoba s invaliditetom u aktivnosti lokalne zajednice i omogućuje aktivniji život. Ova aplikacija nije samo vodič za pristupačnost, već je i sredstvo za stvaranje uključivijeg društva u kojem su svi dobrodošli i imaju pristup svim lokacijama i aktivnostima.

Vaša reakcija na temu