Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Cemex proveo 8,5 milijuna eura vrijedne projekte, sufinancirane sredstvima EU-a: 'Dekarbonizacija proizvodnje jedan je od prioriteta'
EU izbori: iskoristi svoj glas Piše: Sponzorirano

Cemex proveo 8,5 milijuna eura vrijedne projekte, sufinancirane sredstvima EU-a: 'Dekarbonizacija proizvodnje jedan je od prioriteta'

'Ulažemo velike napore u pronalaženju različitih načina za smanjenje naših emisija'

Kako bismo ukazali na značaj europskih politika, odnosno na važnost izlaska građana na birališta na izborima za Europski parlament koji ih oblikuje, progovaramo o raznim aspektima u kojima se ogledaju u svakodnevici. Ovog puta predstavit ćemo kako fondovi Europske unije utječu na poslovanje tvrtki u Hrvatskoj na primjeru Cemexa.

Posrijedi je jedna od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj. Najveći je hrvatski proizvođač prvoklasnog cementa, ujedno vodeći izvoznik i značajan sudionik na tržištu s jakim pozitivnim utjecajem na domaće gospodarstvo, snažno opredijeljen poslovanju na načelima održivog razvoja.

Europski fondovi u određenoj su mjeri doprinijeli i njenoj konkurentnosti. U posljednjih nekoliko godina, naime, provela je više projekata vrijednih 8,5 milijuna eura, sufinanciranih EU sredstvima u iznosu od gotovo 4,6 milijuna eura. Gotovo su svi bili usmjereni na modernizaciju pogona s ciljem dekarbonizacije poslovanja.

'Posljednji završen projekt energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijednosti 2,6 milijuna eura u tvornici Sv. Juraj sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1,3 milijuna eura. Najnovija sredstva odobrena su u prosincu za realizaciju triju projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u iznosu većem od 5 milijuna eura, od čega je gotovo 3 milijuna eura sufinancirano sredstvima Modernizacijskog fonda EU-a', kazali su nam iz Cemexa. 


Slijedom ciljeva njihovog globalnog klimatskog programa 'Budućnost na djelu' koji podrazumijeva smanjenje emisija stakleničkih plinova iz njihove proizvodnje s posebnim naglaskom na korištenje obnovljivih izvora energije, najznačajniji noviji projekt završen krajem prošle godine bio je dvogodišnji investicijski naziva 'Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u sustavu otprašivanja linije za proizvodnju klinkera u pogonu Sv. Juraj'. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna eura, a 1,3 milijuna eura, odnosno 50%, sufinancirano je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. 

'Sam je projekt uključio niz poboljšanja duž cijelog tehnološkog procesa, počevši od pripreme sirovine u rudniku, kao i postavljanje nove LED rasvjete, zamjenu vreća na filter postrojenjima, rekonstrukciju cijevnog razvoda sustava otprašivanja, ugradnju frekventnih pretvarača na ventilatorima te ugradnju modernih sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata, kao i nadogradnju cjelokupnog sustava upravljanja i izvještavanja.

Provedbom projekta uvedene su mjere energetske učinkovitosti koje su omogućile značajnu modernizaciju pogona Sv. Juraj. Njegovom realizacijom smanjena je energija utrošena za proces proizvodnje klinkera od 4 GWh/g, usto se dio energije proizvodi u vlastitoj sunčanoj elektrani od 1 GWh/g. Prema emisijskom faktoru proizvodnje električne energije za Republiku Hrvatsku, ovim smo aktivnostima smanjili svoj ugljični otisak za više od 1000 tona CO2 godišnje', pojasnili su.

Spomenuti, pak, projekti za koji su odobrena sredstva Modernizacijskog fonda EU-a u prosincu prošle godine uključuju gradnju novih sunčanih elektrana u tvornicama cementa Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu i Sv. Kajo u Solinu te u zagrebačkom proizvodnom pogonu Podsused. 

'Dekarbonizacija proizvodnje jedan je od naših poslovnih prioriteta na globalnoj razini, stoga ulažemo velike napore u pronalaženju različitih načina za smanjenje naših emisija. Osim toga, u dekarbonizaciji vidimo i veliku priliku za razvoj održivih proizvoda pa tako već sad nudimo cemente sa smanjenim udjelom ugljika. Cilj nam je da svi naši proizvodi postanu ugljično neutralni do 2050. 

S druge strane, ovi su nas projekti potakli da jedan dio našeg angažmana u zajednici usmjerimo na olakšavanje korištenja obnovljivih izvora energije. Prošle smo godine, primjerice, u sklopu uređenja obale Gojače u Kaštelima postavili sunčanu elektranu koja je omogućila energetsku neovisnost trima udruženjima koja koriste tamošnji objekt te financirali izradu projekata za gradnju sunčanih elektrana za tri solinske Eko škole - don Lovre Katića, Vjekoslava Paraća i kraljice Jelene te Osnovnu školu Petra Kružića iz Klisa, ali i solinski Dječji vrtić Salona te kaštelanski lokalni sportski klub HNK Jadran čija će elektrana ovog mjeseca biti puštena u rad. Ovim inicijativama Cemex olakšava svojim partnerima ulazak u korištenje energije iz obnovljivih izvora te osigurava pomoć u popularizaciji korištenja ovakvog tipa energije u lokalnoj zajednici', istaknuli su. 

Predstavnici Cemexa otkrili su nam kako su im u planu još brojni drugi projekti modernizacije usmjereni na dogradnju postojećih sustava u njihovim tvornicama kao i gradnju novih kapaciteta za proizvodnju sunčeve energije u njihovu rudniku. 

'Također, radimo na inovacijskom projektu kojim bi svoj globalni cilj od nula emisija CO2 u 2050. dosegnuli već u 2030. Time bismo tržištu ponudili i ugljično neutralan cement, što će značajno utjecati i na ugljični otisak svih građevinskih projekata koji koriste Cemexove materijale', naveli su. 

Članak je, napomenimo, dio serijala 'EU izbori: iskoristi svoj glas'. Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja 2024. Hrvatski državljani stariji od 18 godina izabrat će 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu. Dodatne informacije mogu se pronaći na poveznici

***

Objava je realizirana uz potporu Europskog parlamenta. Za sadržaj je odgovoran isključivo Dalmatinski portal. 

Vaša reakcija na temu