Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Centri izvrsnosti iz informatike, novih tehnologija i matematike okupili 330 najboljih učenika iz Splitsko-dalmatinske županije

Centri izvrsnosti iz informatike, novih tehnologija i matematike okupili 330 najboljih učenika iz Splitsko-dalmatinske županije

Na natječaj se javilo gotovo 1200 učenika i više od stotinu mentora, ali testiranja su prošli samo najdarovitiji

Na splitskom Medicinskom fakultetu danas su otvorena tri Centra izvrsnosti za nadarene učenike. Centar iz matematike pokrenut je još prošle godine i sada nastavlja s radom, a novost su dva nova Centra, iz informatike i novih tehnologija. Centre će pohađati 330 učenika iz više od 70 osnovnih i srednjih škola s područja cijele županije. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je da je odaziv učenika i mentora ove godine bio odličan, prijavilo se gotovo 1200 učenika i više od stotinu mentora, ali nakon testiranja odabrano je njih 330 najdarovitijih. 

- Moramo pronaći način kako zainteresirati djecu da ostanu u našoj županiji i da nastave svoje studiranje tu. Ovaj projekt je poput projekta ICT županije. Moramo otvoriti prostor da naša županija bude prepoznata kao županija otvorena za nove tehnologije i mlade ljude s vizijom i zato je moj primarni projekt u programu bio ICT županija. Za tri, četiri godine, bit ćemo sigurno najbolja i najkvalitetnija ICT županija u Hrvatskoj - najavio je Boban. 

Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za društvene djelatnosti, rekao je da razvijaju sustav koji prati nadarene učenike i kroz koji će dodatno razvijati svoje kompetencije

- Moramo biti otvoreni prema novim tehnologijama, mladim nadarenim ljudima i njihovim idejama. Kada govorimo o potencijalima Hrvatske, uglavnom se misli na prirodne ljepote i bogatstva, a često zaboravljamo jedan od naših najvećih potencijala, a to su mladi i nadareni ljudi - poručio je Đonlić.

Kao dobar primjer koji pokazuje koliko značajne i velike projekte mogu raditi učenici i studenti, rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, naveo je postavljanje Tijardovićeve 'Kraljica lopte' nakon 90 godina na stadionu Poljud u kojem su sudjelovali i studenti Akademije. Rekao je da će nadarenim učenicima na raspolaganju biti laboratoriji Sveučilišta, ali i mentori koji će ih pratiti s mentorima iz njihove osnovne škole. 

- Ponekad imam dojam da smo od naše pameti napravili problem, a ne prednost i to moramo mijenjati. Zbog toga smo odlučili ustupiti našu opremu i znanje naših mentora jer želimo da nadarena djeca svoje ideje razvijaju ovdje i da imaju u budućnosti razloga ostati ovdje - kazao je Anđelinović i učenicima savjetovao da nikada ne budu zadovoljni s prosječnošću.

Centar izvrsnosti iz novih tehnologija otvorili su svjetski prvaci iz robotike, a župan je otvorio Centre izvrsnosti iz matematike i informatike.

Vaša reakcija na temu