Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Čikotić: Odakle ViK-u odrednica 'limit sredstava'?!  To je potpuno novi pojam od početka svih mogućih potpora i fondova

Čikotić: Odakle ViK-u odrednica 'limit sredstava'?! To je potpuno novi pojam od početka svih mogućih potpora i fondova

Gradski vijećnik Mosta osvrnuo se na priopćenja Vodovoda i kanalizacije

Ante Čikotić, gradski vijećnik Mosta, na Facebooku se osvrnuo na priopćenja VIK-a koja su uputili nakon što im je postavio nekoliko pitanja. Njegov status prenosimo u cijelosti: 

'Nakon što sam im postavio jednostavna pitanja, oni guraju svoju 'istinu'.  Na izrijekom postavljeno pitanje zašto pročistač nije ušao u EU projekt?, uprava odgovara: 'Pa nismo imali studijsku dokumentaciju, ni okolišni projekt'. Kada se čuje ovakav odgovor tek onda se pojavi strah i zebnja, pa tko je i kako izradio Studiju izvodljivosti, što je u njoj, te što su stručnjaci iz ViK-a još zaboravili? Pa što je Studija izvodljivosti? Pa u tome je prijelomna točka - Imali su ugovorenu studijsku dokumentaciju, sve odrednice iste, ali nisu sve odrednice, odnosno projekt pročistača uvrstili u nju!? Pa tko će pored svih cjevovoda, crpki, ispusta, ... sjetiti se i uređaja za uklanjanje mutnoće kako bi se i ta isporučena voda mogla piti?

Osim toga, od kuda upravi ViK-a odrednica 'limit sredstava'. To je potpuno novi pojam od početka svih mogućih potpora i konkurentnih/kohezijskih fondova. Jedno, jedino pitanje se postavlja od početka projekta do danas a to je - je li nešto potrebno i opravdano. Odgovorno tvrdim kako je odrednica 'limit sredstava' novoznačnica uprave ViK-a i nikoga drugog! Ako i postoji, gdje se vidi taj 'limit sredstava' i koliki je? Tko ga je odredio?

Ponavljam 'limit sredstava' ne postoji, postoje samo prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi, a to nije limit. To oko limita bi trebalo pitati EU – koliki je i temeljem čega su ga odredili i da li je mogao proći - prijeko potrebni pročistač?

Osim toga, da je odrađen posao kako treba i po zanatu, u Studiju izvodljivosti bi ušao pročistač, a onda bi ga EU, ako postoji 'limit sredstava' prekrižio – zar ne. Vrlo slično kao što je bio slučaj i s hidrotehničkim tunelom, gdje stručnjaci EU nisu govorili o 'limitu sredstava' (koštao je oko 80 mil.kn), nisu čak kazali niti da smo se približili 'limitu sredstava', već su rekli sorry, to je neprihvatljiv trošak i to su elaborirali i izbacili iz Studije izvodljivosti.

Zašto na isti način nisu izbacili i Pročistač voda?

Pa jednostavno zato što niti uprava VIK-a niti svi transferirani, dovedeni, i ini kadrovi nisu isti uređaj niti stavili u Studiju izvodljivosti!

Dalje, uporno se ponavlja 'to nas ne košta ništa', sigurno izvedeno iz zaključka kako će ovaj trošak (izrade i održavanja uređaja za uklanjanje mutnoće vode) platiti Marsovci, a ne Mi. Još je bolje kada se kaže 'to smo uspjeli krajnjim naporima naših stručnjaka progurati', a na kraju shvatite kako se radi o novcima koji se sakupljaju iz naših računa i naknada.

Čija su sredstva naknada za korištenje voda?

Tko financira preostalih 30 % uređaja?

EBRD ne financira, on je komercijalna Banka i on daje komercijalni kredit s kamatom.

Pitanje je tko ga vraća?

Pa vraćat ćemo ga svi Mi (građani) i to kroz utvrđenu i izračunatu strukture cijene vode.

I pravo pitanje nije tko ga vraća, sigurno je kako ga vraćamo svi Mi, nego je pravo pitanje je li ovakav otklon od Studije izvodljivosti i od buduće cijene vode prezentiran EU-u?

Naposljetku, ako su već i bili ograničeni rečenim limitom, koji su razlozi zašto u Studiji izvodljivosti (najvjerojatnije) nisu prikazani troškovi pogona i održavanja uređaja, odnosno zašto ti troškovi (najvjerojatnije) nisu ušli u strukturu cijene vodne usluge koja je prezentirana EU-u?'

Vaša reakcija na temu