Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Članovi DALMIT-a osvajaju svijet svojim inovacijama, broje više od 140 medalja
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Članovi DALMIT-a osvajaju svijet svojim inovacijama, broje više od 140 medalja

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

DALMIT - Dalmatinski inovatori Tesla jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Ivica Pivačić

Udruga DALMIT fokusirana je na tehničku kulturu - inovatorstvo - od osnutka 2006. Njen je aktualni predsjednik Ivica Pivačić, dipl. ing., tajnik je dr. sc. Miroslav Orlov, dipl. ing. 

Predstavnici su izdvojili ključne projekte udruge.

'Jedan je od najvažnijih projekt 'Inovatori pokreću svijet', namijenjen učenicima srednjih škola i studentima. Uključuje organizaciju izložbe plakata o intelektualnom vlasništvu i radionica o patentu, žigu, autorskom pravu te srodnim pravima. Kontinuirani rad na ovom projektu značajno je pridonio promidžbi intelektualnog vlasništva i prenošenju spoznaje mladima o iznimnom značaju inovatorstva kao grane tehničke kulture u razvoju društva. Osim u brojnim obrazovnim ustanovama, proveden je i u sklopu drugih programa i manifestacija Zajednice tehničke kulture grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, na kojima su brojni građani Splita upoznati sa značajem intelektualnog vlasništva.

Nadalje, 2013. udruga je osnovala Kemijski laboratorij za mlade inovatore kemičare. Također, tradicionalno svake godine organizira Natječaj za najbolju inovaciju i industrijski dizajn Dalmacije. Svake godine sudjeluje na međunarodnim izložbama u Zagrebu: ARCA u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora iz Zagreba te INOVA u organizaciji Saveza hrvatskih inovatora iz Zagreba. Udruga sudjeluje i na izložbi inovacija INVENTUM u Iloku u organizaciji tamošnje Udruge inovatora 'Tesla' te na izložbi inovacija u Bjelovaru u organizaciji HGK-a Bjelovar. 

Povremeno sudjeluje na međunarodnim izložbama inovacija u inozemstvu u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora ili Saveza hrvatskih inovatora. Ove godine u srpnju na Međunarodnoj izložbi inovacija Beograd 2023., u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora, naši članovi Jadran Pivačić, mag. ing. aedif., Ivica Lukać mag. ing. str., i Ivica Pivačić, dipl. ing. elek., osvojili su zlatne medalje za svoje inovacije. 

Tijekom godine naši stručnjaci održavaju radionice za izume, industrijski dizajn i žig na kojima je slobodan pristup članovima udruge i svim zainteresiranim. Upravni odbor i volonteri od početka godine vrše pripreme za sudjelovanje članova kao i svih zainteresiranih na međunarodnim izložbama inovacija INOVA i ARCA koje se održavaju krajem godine u Zagrebu. Također, tijekom godine vršimo pripreme za organizaciju Natječaja za najbolji izum i industrijski dizajn Dalmacije', naveli su.

Istaknuli su zatim kako je potrebno više pažnje pridati splitskim inovatorima i njihovim brojnim uspjesima. U tom su kontekstu kazali kako ih vodeće osobe u Gradu naprosto ignoriraju. Grad Split pruža im određenu financijsku podršku preko splitskog ZTK-a, ali su stava kako bi ona trebala biti transparentnija. Splitsko-dalmatinska županija također je jedan od izvora financiranja. 

'Naši članovi dobili su brojne nagrade na izložbama inovacija u zemlji i inozemstvu. Od osnutka je s udrugom surađivalo 115 inovatorki i inovatora od kojih su pojedini iznimno uspješni - osvojili su više od 140 medalja i raznih priznanja. Zbog izuzetnih uspjeha članove udruge i predstavnike DALMIT-a primio je i novčano nagradio 2021. župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa suradnicima. 

Brojne članice i članovi udruge DALMIT uspjeli su svoje izume i industrijske dizajne komercijalizirati. Među njima su: Vesna Bosanac, Deana Miletić, Sandra Babac, Mario Banovac, Petar Kuzmanić, Teodor Maksimović, Nenad Gospodnetić, Goran Čipčić, Nikola Čizmić i Mirko Bajto, Ivica Lukač, Slavko Vuković, Nenad Popović i Ivica Pivačić… 

Neka su od najznačajnijih priznanja udruzi: plaketa ARCA 2009. za iznimne zasluge za razvoj inovatorstva u RH, Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2017. te najveća Državna nagrada za tehničku kulturu 'Faust Vrančić' za 2019., a predsjednik  Ivica Pivačić nagrađen je Državnom nagradom za tehničku kulturu 'Faust Vrančić' za 2013., Poveljom Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015.  te Nagradom Splitsko-dalmatinske županije za 2022., dodali su njeni predstavnici.

Za građane koji žele stupiti u kontakt s udrugom DALMIT na raspolaganju je e-mail adresa dalmit@dalmit.hr.

Vaša reakcija na temu