Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dalmatinski branitelji ne žele povratak imena vrtića Palmina Piplović

Dalmatinski branitelji ne žele povratak imena vrtića Palmina Piplović

Zoran Buzdovačić je poslao dopis svim gradskim vijećnicima

Koordinacija udruga ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, koordinacija braniteljskih udruga grada Splita i stradalničke udruge iz Domovinskog rata grada Splita i SD županije su poslale dopis svim gradskim vijećnicima, kojim poručuju da ne žele preimenovanje vrtića u 'Palmina Piplović', naziv koji je imao prije devedesetihPrenosimo u cijelosti tekst kojega potpisuje Zoran Buzdovačić...

- Poštovani gradski vijećnici, obraćamo vam se ponukani inicijativom gospodina Ante Zoričića, te se nadamo tako potaknuti i dati smjernice upravnom vijeću da naprave ono što mi kao građani, a  koje ovo Gradsko vijeće predstavlja, smatraju važnim i potrebnim. Nažalost, po tko zna koji put moramo napomenuti da je temelj hrvatske državnosti Domovinski rat, što ne znači da povijest hrvatskog naroda s njim započinje i završava. Godine 1912. u Splitu je pokrenuto pitanje preuređenja gradskih područja i cjelovitog imenovanja ulica kako bi se olakšalo snalaženje, briga o potrebama stanovnika, održavanje čistoće te javnog reda i mira. Uslijed širenja gradskog naselja i porasta broja stanovnika dotadašnja podjela grada na pet okružja pokazivala se nedostatnom, pa se pristupilo izradi prijedloga za novu organizaciju gradskog teritorija u sklopu koje je provedeno i sustavno imenovanje ulica. Prijedlog o podjeli grada na deset okružja i imenovanju ulica izradili su vijećnici Josip Smodlaka, odvjetnik i Josip Barač, profesor na Klasičnoj gimnaziji. Prijedlog je prihvatilo općinsko vijeće na sjednici održanoj 30. ožujka 1912. (Zdravka Jelaska Marijan: Službena imenovanja i preimenovanja ulica u Splitu 1912.–1928. godine, 2014:230-231.

Imena gradskih okružja te imena ulica s njihovim obrazloženjima objavljeni su 1913. godine u knjižici naslovljenoj Splitski kažiput.

Prije 108 godina je pokrenuto nešto što je imalo svrhu i smisao. Sve kasnije nadolazeće vlasti i pojedinci su se mediokritetski ponašali prema gradu liječeći svoje i frustracije ideologijama kojima pripadaju. U studenom 1991. jednom umirućem gradu u eter su odaslane riječi 'Grad, to ste vi'. Zar to ne vrijedi i za sve nas.

Populistička gesta gospodina Zoričića, uz napomenu da mi više od njega, a i mnogih sličnih populista poštujemo žrtvu, bi možda imala smisla da je u bilo kom drugom obliku osim predloženom. Neshvatljivo je ideološko trovanje, da baš trovanje, najmlađih na kojem počiva razvoj i budućnost grada. Svi vrtići imaju prekrasna imena koja najmlađe korisnike vesele svojim nazivima, Bubamara, Cvrčak, Srećica, Radost, TAMARIN itd..

A po inicijativi gospodina Zoričića, Tamarin bi se trebao preimenovati u ime žrtve fašističkog okupatora. To je čin sjećanja na hrabrost splitske mladosti koja traje 76 godina, njegova je izjava. Znači li to da smo sve činove sjećanja na hrabrost splitske mladosti ispoštovali, pa čak i ove od prije 25-30 godina, među kojima su i pojedinci koje je i on poznavao. Hoćemo li nakon ove geste preimenovati sve vrtiće, škole, javne ustanove (imamo popis 417 imena za čin sjećanja na hrabrost splitske mladosti), možda ponovo preimenujemo sve ulice.

Poštovani vijećnici, tražimo od vas da nekim drugim modelom zadovoljite populističke želje gospodina Zoričića ili ipak da vam dostavimo 417 imena.


Vaša reakcija na temu