Foto: Unsplash DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA Pogledajte spot kojeg je objavio MUP

DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA Pogledajte spot kojeg je objavio MUP

Aktivno su se uključili u projekt 'Lily'

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas, a tim povodom se MUP, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt 'Lily',  izradilo novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola. Sam naziv projekta, pa tako i novog spota 'Lily', simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

Hrvatski Sabor 2004. godine proglasio je 22. rujna 'Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama'. Projekt 'Lily' ima multimodularni karakter te se, kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Republike Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.

U sklopu projekta 'Lily' ovoga puta pristupilo se, kroz izradu videospota, modulu usmjerenom prema senzibilizaciji osoba muškoga spola.

- Potičemo dječake i muškarce na kulturu nenasilja, dijaloga, tolerancije, kao i na ravnopravnost spolova i važnosti nenasilnog ponašanja. Ovaj spot daje primjer ispravnog obrasca ponašanja u bračnim ili partnerskim odnosima te bliskim vezama, a koristit će se kao osnova za daljnju edukaciju i senzibilizaciju osoba muškog spola mlađe životne dobi, kao primarna prevencija, što je u skladu s preporukama Europske komisije koje ukazuju na važnost provedbe programa o rodnoj ravnopravnosti u najranijoj dobi, kao i programa kojim se promiču zdravi i pozitivni životni stilovi te nenasilno ponašanje - poručuju iz MUP-a.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(75710, "");
Pregledaj komentare