Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Darko Stanić novi je branitelj Filipa Zavadlava, početak suđenja morat će se odgoditi

Darko Stanić novi je branitelj Filipa Zavadlava, početak suđenja morat će se odgoditi

Iskusni splitski odvjetnik preuzima obranu optuženog za trostruko teško ubojstvo

Splitski Županijski sud odredio je novog branitelja po službenoj dužnosti Filipu Zavadlavu, koji je nedavno ostao bez odvjetnika Branka Šerića. Kako Dalmatinski portal doznaje, riječ je o iskusnom odvjetniku za kazneno pravo Darku Staniću, koji je spreman prihvatiti obranu, no još se mora vidjeti sa Zavadlavom i čuti pristaje li on da ga zastupa. Stanić se osim toga mora upoznati s predmetom pa je i zbog toga zatražio od sutkinje Višnje Strinić da odgodi početak novog suđenja koje je zakazano za srijedu. 

Odvjetnik Šerić odlučio se povući iz slučaja nakon što su na sjednici na kojoj se raspravljalo o žalbama kulminirale nesuglasice sa Zavadlavom oko obrane. Šerić je i tijekom suđenja tražio da se Zavadlav dodatno psihijatrijski vještači, a smatrao je da bi to trebalo napraviti i na novom suđenju. Vještaci su inače utvrdili da je bio bitno smanjeno ubrojiv. Da je bio neubrojiv, izbjegao bi zatvor. 

Zavadlav se, pak, u svojoj žalbi upustio u tumačenje iskaza svjedoka koji su govorili o posjetima obiteljskom stanu na Skalicama te je tako osnažio argumentaciju tužitelja Žarka Štrpca koji kvalificira ubojstva kao teška i traži strožu kaznu. 

Vijeće sutkinje Višnje Strinić na kraju prvog suđenja osudilo je Zavadlava na 40 godina zatvora, ali ne za kvalifikatorni oblik ubojstva. Nisu, naime, zaključili da je Zavadlav smaknuo trojicu iz bezobzirne osvete prema osobama iz narko miljea koje su maltretirale njega i brata zbog bratovih dugova za drogu, kako tvrdi tužilaštvo. 

Nakon što se odvjetnik Šerić povukao, sud je najprije kao službenu braniteljicu odredio odvjetnicu Ivanku Šamiju, koja je branila Zavadlava na samom početku. No, Šamija se zahvalila jer zastupa Jerka Malvasiju u čiju se kuću zaputio Zavadlav nakon što je trojicu usmrtio pucnjima iz automatske puške.

Vaša reakcija na temu