Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NLM DAŠA DRAGNIĆ: Trebamo li svi mi, čiji glas nije otišao ni HDZ-u, ni DP-u, tražiti zaštitu kao manjina/e?

DAŠA DRAGNIĆ: Trebamo li svi mi, čiji glas nije otišao ni HDZ-u, ni DP-u, tražiti zaštitu kao manjina/e?

'Ne, nema mjesta anksioznosti, med i mlijeko će teći, možda će i narodni ples Rim Tim Tagi Dim biti zaštićen kao kulturno dobro'

Daša Dragnić iz NLM-a osvrnula se na rezultate izbora, odnosno formiranje nove Vlade, ali i na aktualnu temu Eurovizije.

- Ima ona 'kruha i igara!', a mi smo to usavršili, pa i ako je manje kruha, bar da je igara… i onda takvih igara, takvih navijača, takvih dočeka i fešta nema nigdje! Upravo smo u euforiji oko Eurovizije, spremaju se zajednička javna gledanja i doček, i već planira dogodine u Zagrebu! Pa i ako se i ne ostvari, nema veze, bilo je lijepo dok je trajalo (a i naći ćemo, kao i uvijek, nekog krivca)... taman dok ne počne druga euforija, ona nogometna... a onda smo već u špici sezone, i kreće euforija brojki dolazaka i noćenja (uz kuknjavu o gužvama, buci, neredu, cijenama)... i taman malo predahnemo, i eto nas u predbožićno vrijeme… - kaže Dragnić.

Dodaje kako je dinamika 'k'o naručena za političko-trgovačke igre, koje upravo dobivaju i svoju konačnu javnu formu'.

- No, te igre nisu bezazlene kao one prve, i za razliku od njih, ne ujedinjuju nas, već opasno razdvajaju! Vrli naši političari, glave i glavice HDZ-a i DP-a, da, imate pravo činiti što vam ovakav demokratski sustav i zakoni dozvoljavaju (još kad pri tome barem ne bi obmanjivali javnost), ali ono na što nemate pravo je svoditi ikoga, a kamoli većinu, na nepoželjnu i ugroženu manjinu! Zato evo nekih nepobitnih činjenica/brojki koje ruše te vaše 'šarene (a crne) laže'.

Za početak, činjenica da više od 1/3 birača (37,7%) nije glasalo na ovim izborima, a kada im se pribroje oni nevažeći, to čini 39,4%, što je značajno više od pojedinačnog izbornog rezultata bilo koje, pa i najuspješnije stranke/koalicije. No, u konačnici, osam stranaka/koalicija koje su ušle u Sabor (iako s neproporcionalnim brojem mandata) u deset izbornih jedinica je osvojilo 92,20% glasova = 55,86% svih birača, što njima i Saboru daje i stvaran legitimitet - kaže Dragnić te nastavlja:

- Rušenje '1. laže': Istina, najveći pojedinačni rezultat ostvario je HDZ & partneri sa 33,54% glasova = 20,32% svih birača, no činjenica je da su anti-HDZ-ovske snage (a prema predizbornoj retorici to su bili svi koji su sudjelovali na izborima) dobile 66,45% glasova = 40,25% svih birača. Drugim riječima, moglo bi se reći da je u deset izbornih jedinica HDZ dobio 33,54% glasova 'za' i 66,45% glasova 'protiv'!

Rušenje '2. laže': Od tih anti-HDZ-ovskih snaga, one koje su ušle u Sabor su osvojile 58,65% glasova = 35,53% svih birača, od čega su 'desne' snage osvojile 17,79% glasova = 10,78% svih birača, dok su 'centar i lijeve' osvojile 40,87% glasova = 24,76% svih birača! 

Rušenje '3. laže': Nakon dugih postizbornih pregovora oko sastavljanja većine, Vladu će nam činiti HDZ i DP (kako se otpočetka pretpostavljalo), koji su u deset izbornih jedinica dobili 43,29% glasova = 26,23% svih birača, pri čemu stranka (DP), koja je 'dimnim zavjesama' osvojila 9,74% glasova = 5,90% svih birača, postavlja svoje uvjete, a pri tome to bezočno naziva 'voljom birača'?!

Rušenje '4. laže': I pored 'velike pobjede' i HDZ-a, i DP-a, većina ne bi bila moguća bez kakti neutralnih 'manjinaca' (naravno, s neusporedivim brojem glasača), čiji je predstavnik nespretno i nesretno izjavio da će im dati onoliko potpisa podrške koliko im bude falilo/trebalo?! I to kao 'u interesu Hrvatske'?! Jer je interes Hrvatske, potpuno logično, njima važniji nego onima koji su ušli u Sabor s osvojenih 48,91% glasova = 29,63% svih birača. Jer su baš oni, za razliku od većine birača, prepoznali da je u najvećem interesu Hrvatske da HDZ i DP stabilno nastave dokazanu brigu o vlastitim interesima (popis dokazanih je predug za ovaj tekst, a i toliko je puta izgovoren i napisan)?!

Pa dođe čovjeku da se zapita: Trebamo li svi mi, čiji je glas jedan od onih koji čine 56,71% koji nisu išli ni HDZ-u ni DP-u, tražiti zaštitu kao manjina/e?! Trebaju li to učiniti i oni koji nisu glasali? Treba li se 73,78% birača (i veliki dio onih koji još nemaju taj status) osjećati nebitnima, nepoželjnima, ugroženima, jer se volja njih 26,23% pokušava nametnuti kao većinska i neprikosnovena?! - analizirala je Daša Dragnić.

Potom je odlučila prijeći na laganije tonove te je poslala poruku Baby Lasagni.

- Nemoj prodati kravu, ne moraju plakati ni mama ni tata ni mačka, nemoj otići, sve će biti super sada kada DP, naravno uz svesrdno sudjelovanje HDZ-a, razvije poljoprivredu, gospodarstvo, energetiku i pokrene demografsku obnovu. Ne, nema mjesta anksioznosti, med i mlijeko će teći, možda će i narodni ples Rim Tim Tagi Dim (ili barem miljetići) biti zaštićen kao kulturno dobro, iako DP nije dobio ministarstvo kulture! A ako i ne, uvijek možemo birati hoćemo li pjevati 'Virujem u te... i kad me varaš s tobom lipo mi je' ili 'Ovo mi je škola, i drugi puta ću pametnije'! - poručuje Dragnić.

Vaša reakcija na temu