Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ĐEREK: Židovsko groblje je zapušteno jer je u državnom vlasništvu

ĐEREK: Židovsko groblje je zapušteno jer je u državnom vlasništvu

Grad je zatražio prijenos, barem upravljanja

Maja Đerek, pročelnica Službe za gradsku imovinu osvrnula se na problem Židovskog groblja koje je zapušteno i prepušteno propadanju. Razlog tomu je što je u državnom vlasništvu.

'Židovsko groblje u Splitu, na istočnoj padini Marjana. Najstarije židovsko groblje u Republici Hrvatskoj i jedno od najstarijih sačuvanih u svijetu.

Posljednje počivalište mnogih uglednih Splićana, između ostalog Vida Morpurga, izdavača i vlasnika najstarije splitske knjižare.

Nažalost, vlasništvo Republike Hrvatske.

U bespućima državne imovine, gdje država ne zna što ima, čime upravlja niti brine o svom vlasništvu, ovo groblje (inače zaštićeno kulturno dobro), stoji zapušteno.

Grad Split, Upravni odjel za gradsku imovinu zatražio je od države prijenos vlasništva ili barem prijenos upravljanja, kako bi održavao i uredio ovu kulturnu baštinu na ponos Grada, svih građana, židovskog naroda i potomaka onih koji počivaju na groblju.

Nadamo se žurnoj reakciji države i institucija jer Grad ima namjeru što prije početi održavati groblje.

Nažalost, ovo nije jedini primjer gdje imamo usporenu reakciju države ili izostanak iste glede vlasništva i održavanja nad grobljima. Sličnu situaciju imamo i kod groblja u Žrnovnici, gdje već mjesecima tražimo vlasništvo kako bi se groblje proširilo. 

Apsurdna je situacija da institucije koje upravljaju državnom imovinom (kada već ne održavaju svoju imovinu) na prepoznaju ovaj problem te samim zakonom ne prepuste ovakvu imovinu jedinicama lokalne samouprave', poručuje Đerek.


Vaša reakcija na temu