Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DI JE ZAPELO? Bizaran problem nove dvorane koja skoro tri godine čeka otvaranje riješit će - bukobrani
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Bizaran problem nove dvorane koja skoro tri godine čeka otvaranje riješit će - bukobrani

Svoja vrata, kako tvrde u Banovini, otvorit će ove jeseni

Vesela vijest stigla nam je iz Banovine: taman kad smo objavili tekst o bizarnom slučaju gradske koncertne dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, koja potpuno dovršena pune dvije i pol godine stoji zatvorena i prijeti joj propadanje, pronađeno je rješenje problema. Svoja vrata, kako nam je obećano, trebala bi napokon otvoriti ove jeseni.

'Višenamjenska dvorana', dakle, po svemu sudeći više nije zapela.

Prije točno mjesec dana raspetljali smo trakavicu oko prostora kojega se nekada nazivalo 'Ljetnim kinom Split' ili 'kod Vicka', u staroj zgradi smještenoj između Pomgradovog nebodera s jedne i i stambenog bloka s druge strane, točno preko puta friško uređenog Općinskog suda. Prije točno dvadeset i jednu godinu Grad je ondje kupio prostor veličine 435 kvadrata i držao ga u 'roh bau' stanju sve do prije nekoliko godina, kada je u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare uloženo šest milijuna kuna u novu gradsku kulturnu scenu, prostor za koncerte i predstave.

Fotogalerija: Višenamjenska dvorana na Trgu Hrvatske bratske zajednice

Uređena je dvorana sa 155 sjedalica, mjestima i liftom za osobe s invaliditetom, pozornica od 90 kvadrata, kafić, garderobe, sanitarni prostori - uglavnom sve je još odavno na svome mjestu. Osim agregata i klima uređaja koji su smješteni na krovu, pa su se zbog moguće buke pobunili stanari okolnih zgrada, pa se sve zapetljalo.

Prvi tehnički pregled u veljači 2021. godine propao je jer je gradska službenica iz Banovine uhapšena i suspendirana. Na drugom pokušaju u rujnu iste godine sanitarni inspektori odbijaju dati svoju suglasnost jer klima uređaji doista proizvode veću buku od dozvoljene. Mjesec dana kasnije Grad Split naručio je projekt zaštite od buke, koji mu biva dostavljen u ožujku prošle godine, ali stvar se ponovno komplicira - nisu postojali pouzdani podaci o stanju konstrukcije same zgrade, pa nije bilo moguće utvrditi hoće li teški klima uređaju previše opteretiti krov.

I eto, taman kad smo raspetljali cijelu priču, raspetljala se i situacija s klimama, konstrukcijom i višenamjenskom dvoranom. Postavit će se - bukobrani.




'Projektanti i revidenti tražili su da im dostavimo originalnu dokumentaciju ove zgrade, koja je u međuvremenu i rekonstruirana, pa smo to učinili. Tako je dovršen izvedbeni projekt, a slijedi raspisivanje nabave za izvođenje radova i postavljanje bukobrana', kazao nam je gradski pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković.

Sami bukobrani - odnosno paneli - posebno su dizajnirani za ovu lokaciju i ovu namjenu, a njihove nacrte donosimo u prilogu ovog teksta. No ništa se neće događati na 'majke mi': kada se radovi dovrše, slijedi novi pokušaj tehničkog pregleda, mjerenje razine buke i, valjda, konačno izdavanje uporabne dozvole za samu dvoranu.

Ona će, kako smo već pisali, biti nazvana po velikom Ivi Tijardoviću, a upravljanje će biti povjereno ustanovi Hrvatski dom.




DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- jesen ove godine, kada bi postavljanjem bukobrana i izdavanjem uporabne dozvole napokon trebala biti završena cijela ova saga, a dvorana nakon tri godine čekanja otvorena


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu