Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Čudesno: Grad ne uspijeva izdati dozvole samome sebi, hoće li se na Marjanu pojaviti bageri?
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Čudesno: Grad ne uspijeva izdati dozvole samome sebi, hoće li se na Marjanu pojaviti bageri?

Botanički vrt, odavno potpuno dovršen, zaključan je već gotovo godinu dana…

Kad se građani i poduzetnici zapitaju zašto je tako teško u Splitu dobiti građevinsku dozvolu za bilo kakav zahvat, od gradnje nadstrešnice do kakve velike investicije, na umu trebaju imati samo jednu informaciju zbog koje je to zapravo razumljivo i očekivano.

Grad Split, naime, mjesecima ne uspijeva izdati dozvolu ni samome sebi. Doslovno.

I to za vrijedan i važan, davno završen projekt koji je u međuvremenu stekao status bespravnog - pa je gradonačelnik Ivica Puljak čak dobio nalog građevinskih inspektora za njegovo rušenje. Prije nešto više od dva mjeseca pisali smo o slučaju obnovljenog Botaničkog vrta na Marjanu koji još od početka godine stoji spreman za otvaranje, ali zatvoren zbog zavrzlame oko dokumentacije. U tom trenutku detektirali smo da traj mrtva utrka između projektanata i gradskih urbanista, koji bi ga trebali legalizirati, i inspektora koji bi ga barem teoretski mogli srušiti, no takav scenarij izgledao je malo vjerojatan.

Danas se više ne bismo kladili na to.

Ovog tjedna u Banovini smo pokušali provjeriti koji vrag se na Marjanu događa, no nismo uspjeli doći do konkretnog odgovora - barem ne onoga koji bi nas zadovoljio.

'Dokumentacija je predana na ishođenje građevinske  dozvole, čeka se utvrđivanje njene valjanosti i pokretanje e-konferencije za potvrde glavnog projekta i ishođenje dozvole. Radovi su na Botaničkom vrtu su dovršeni, po ishođenju dozvole odmah slijedi tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole', objasnili su nam u prvom navratu.

Postavili smo dodatno, relativno jednostavno pitanje - u kojem roku se očekuje izdavanje građevinske dozvole i kada bi zapravo Botanički vrt mogao biti otvoren - ali na njega su se u Banovini odlučili oglušiti.

Radi se o, za njih, dosta nezgodnom problemu: još sredinom listopada naime istekao je rok koji su građevinski inspektori postavili gradonačelniku Puljku za rušenje dijela kompleksa na Marjanu. Sve se moglo sanirati izdavanjem dozvole, ali avaj, vrijeme ondje očito teče nekim svojim ritmom.

Kako smo već pisali, problem je nastao još prije pet godina, u doba bivše gradske vlasti, kada je u sklopu europskoj projekta 'Brdo prošlosti - oaza budućnosti' odlučeno obnoviti i revitalizirati zapušteni Botanički vrt. U to doba zaključeno je da se radi o jednostavnim radovima koji se mogu odvijati bez građevinske dozvole i oni su gotovo pa završeni.

No nakon što se gradska vlast promijenila, na teren je izašla građevinska inspekcija koja je utvrdila da je za nekoliko manjih objekata - konkretno, vodeni element, biljetarnicu, zahod, skladište i obnovljenu pojatu - taj dokument ipak bio potreban. Bilo je to negdje u veljači ili ožujku ove godine.

Njeno službeno rješenje o rušenju stiglo je u Banovinu u posljednjim danima rujna, a postavljen je rok od petnaest dana u kojemu se to trebalo obaviti.

No ništa od toga nije potaknulo gradske urbaniste da požure s dozvolama koje bi trebale biti nesporne, čak se ni gradonačelnik Puljak - koji već ima neugodnih iskustava oko bespravne gradnje započete u doba njegovih prethodnika i kazni koje su mu zbog toga ispisivane - nije oglasio.

Sam Botanički vrt na Marjanu je u stvarnosti već dovršen i zbilja izgleda prekrasno: umjesto predviđenih 500 biljnih vrsta imat će ih tri puta više, raspoređenih u 29 polja i nekoliko staklenika, uređeni su okoliš i pristup, odmorišta i edukacijski prostori, stvorena je zapravo jedna divna zelena oaza unutar ionako divne zelene oaze. 

No zbog lošeg planiranja i stajao nas je znatno više od očekivanog: kada je u njega uvrštena i nova mreža vodovoda i navodnjavanja, koja je potrebna da bi biljke uopće mogle preživjeti, pa potom projekti elektromreže, sanitarni čvor i projekt grijanja staklenika radi tropskih i ostalih biljaka koje traže specifičnu klimu, cijena je narasla s početnih 2,5 milijuna kuna na respektabilnih 13,3 milijuna kuna s PDV-om. Europskim novcima stoga će biti pokriveno tek 15 do 20 posto, dok je ostatak plaćen iz gradskog proračuna.

Nakon puste muke sve će se to svejedno isplatiti - no samo ukoliko inspekcija na koncu ne bude brža, pa cijeli kompleks ne samelje u prah.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- više ih nema: paralelno pratimo stranice na kojima se objavljuje izdavanje dozvola i virkamo prema Marjanu, za slučaj da se ondje pojave bageri


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu